Ga naar Content

Alkmaarder maakt natuurdocumentaire over Kleimeer: "Zoveel mooie beesten"

KOEDIJK Alkmaarder Stefan de Jong is gefascineerd door de natuur in het Kleimeer, een natuurgebied in Koedijk. Om die natuurpracht met de wereld te delen, maakte hij een kleine documentaire waarin hij het leven van spinnen, vossen en vogels vastlegt.

Stefan, die in de buurt van het drooggelegde meer opgroeide, werkte vijf jaar aan zijn project. Dagenlang zat hij in de bosjes om het natuurschoon vast te leggen.

Kou of regen
"Ik heb wel eens een paar uur in de kou of de regen gestaan, maar dat hoort er gewoon bij. Want als je natuur filmt, kun je geen rekening houden met het weer.  

Bivakkeerde Stefan de afgelopen jaren regelmatig met zijn camera in het natuurgebied, ook dichter bij huis kunnen liefhebbers zich verwonderen over het natuurschoon. Toch zijn er weinig mensen die dat daadwerkelijk doen. 

Vogeltjes
"Mensen kijken soms niet echt naar de natuur om hen heen. Maar als je echt goed gaat kijken, dan zie je zo veel mooie beesten om je heen. Zelfs in het parkje bij je thuis vind je al verschillende vogeltjes."

Elk dier in het Kleimeer heeft een rol in de film. Het verhaal gaat over de avonturen van de vossen, spinnen en vogeltjes in het gebied en het wordt verteld door de vriendin van Stefan. 

Hij heeft de film op Facebook gezet en gaat met zijn film langs natuurorganisaties en scholen, om zo de veelzijdigheid van de natuur met liefhebbers en leerlingen te delen.