Ga naar Content
Noord-Holland

Directie Tata Steel uit grote zorgen over voorwaarden fusie ThyssenKrupp

27 oktober 2017, 18.37 uur · Aangepast 27 oktober 2017, 18.47 uur
Door: · Foto: Shutterstock

IJMUIDEN De directie van staalbedrijf Tata Steel Nederland maakt zich grote zorgen over de voorwaarden waaronder de fusie met het Duitse bedrijf ThyssenKrupp tot stand moet komen. Met de huidige voorwaarden krijgt ThyssenKrupp onder meer de volledige zeggenschap over de winst van Tata Steel Nederland.

Dat meldt Tata Steel in een brief aan haar personeel. "Met de voorwaarden die ThyssenKrupp nu stelt, is Tata Steel Nederland niet meer baas in eigen huis", zegt FNV Metaal-bestuurder Aad in 't Veld. In de voorgestelde bedrijfsstructuur verliest de directie van Tata Steel Nederland haar onafhankelijkheid en krijgt ThyssenKrupp het voor het zeggen.

Lees ook: Grote angst voor nog meer banenverlies bij Tata Steel

"Dat betekent dat ThyssenKrupp de winst van Tata Steel Nederland kan investeren in haar eigen bedrijven in Duitsland. Het gevaar is dat het Duitse bedrijf vervolgens niet meer investeert in IJmuiden, waardoor het hier doodbloedt", vult in 't Veld aan.

Ondergang
Op de langere termijn betekent dat de ondergang van Tata Steel Nederland. "Het soort installaties dat in IJmuiden wordt gebruikt, vereist ook een hoop geld om te onderhouden. Daarom is het belangrijk dat de directie in Nederland hier ook zonder inmenging van buitenaf kan blijven investeren."

Lees ook: Tata Steel en Thyssenkrupp gaan toch samen in Europa

De directie van Tata Steel verzet zich tegen de plannen en wil de onafhankelijkheid van het staalbedrijf in IJmuiden behouden. Aanstaande maandag worden de zorgen van Tata Steel Nederland geuit tijdens een board meeting bij het moederbedrijf in Mumbai. "De directie gaat daar druk zetten. Als ThyssenKrupp niet met andere voorwaarden komt, dan gaat de fusie niet door."