Ga naar Content
Noord-Holland

Heemskerkse zanger stelt scheldwoord 'kanker' aan de kaak: "Zelf zei ik het ook"

25 oktober 2017, 16.03 uur · Aangepast 25 oktober 2017, 17.15 uur
Door: · Foto: ChebMoo

HEEMSKERK Heemskerker Mohamed el Younech heeft een nummer en videoclip gemaakt waarin hij het gebruik van kanker als scheldwoord aan de kaak stelt. "Ik moet eerlijk zijn: ik ben zelf ook zo geweest."

Muzikant Mohamed kwam op het idee voor zijn nummer toen hij op een dag met een groep vrienden op straat hing. "Er kwam een vrouw naar me toe die me vroeg of ik haar wilde helpen met haar boodschappen", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Terwijl Mohamed de vrouw helpt, vertelt ze hem dat ze had gehoord dat hij en zijn vrienden het woord 'kanker' erg vaak misbruikten. "En ze vertelde me dat ze de ziekte zelf ook had." 

Schuldbewust
Op de terugweg richting zijn vrienden valt het kwartje. "Dat had ik niet moeten zeggen", herinnert hij zich zijn schuldbewuste gedachte. "Ik schaamde me kapot."

"Het is voor jongeren, maar ook voor veel ouderen, heel normaal geworden om het gebruiken", vertelt ChebMoo, de artiestennaam van Mohamed. "Maar als scheldwoord kan het kwetsend overkomen."

Het eindresultaat is hard en confronterend. "Het leven is zo hard, het leven is zo hard, het leven is zo hard, geen idee wanneer je gaat", luiden de eerste regels uit het nummer.

Slopende ziekte
Terwijl in de videoclip een kale kankerpatiënte haar ochtendritueel afwerkt, zingt Mohamed over de slopende ziekte en de gevolgen ervan. "Elke dag vragen om genezing, maar de kans is minimaal op overleving. Waarom zou je iemand willen kwetsen met een woord?" 

Of hij ook buiten de studio in actie komt als het woord 'kanker' als scheldwoord wordt gebruikt? "Als ik het iemand op straat hoor zeggen, knoop ik een praatje aan en laat m'n video zien", belooft hij. 

KWF Kankerbestrijding is enthousiast over zijn nummer, vertelt hij. "Ik zou graag met iemand van KWF langs scholen gaan zodat zij kunnen uitleggen wat de ziekte inhoudt en ik na afloop kan optreden. Want ik wil dat mijn boodschap overal te zien is."

Of KWF dat ook ziet zitten, is niet bekend. "Ik wacht nog op reactie", besluit ChebMoo.