Ga naar Content

NH Peilt: Europees Parlement stemt over afschaffen zomer- en wintertijd

Voor veel mensen is het een grote ergernis: Twee keer per jaar de klok verzetten. Europa overweegt zomertijd af te schaffen. Wat vind jij daar van?

Weerstand
Een groeiende aantal leden van het Europees Parlement vindt het verzetten van de klok onnodig en brengt een resolutie in stemming brengen. Verwacht wordt dat die in december wordt aangenomen.

70 landen verzetten de klok
Zo'n zeventig landen over de hele wereld hebben zomer- en wintertijd. Duitsland was tijdens de Eerste Wereldoorlog de eerste. Op die manier moest er bespaard worden op kolen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft omdat die het ritme van de mens zou verstoren. De oliecrisis van 1973 was voor veel Europese landen aanleiding om de zomertijd opnieuw in te voeren. Nederland deed dat in 1977.

Nadelen
De beoogde energievoordelen zijn volgens tegenstanders van zomer- en wintertijd nooit gehaald. Het bedrijfsleven maakt onnodig kosten, koeien geven minder melk, kinderen vallen boven hun schoolboeken in slaap en ook van veel volwassenen wordt het bioritme zodanig verstoord dat ze vermoeid raken, verkeersongelukken veroorzaken of bedrijfsongevallen krijgen.

Werkgroep
In het Europarlement heeft een speciale werkgroep de voor- en nadelen van het verzetten van de klok onderzocht. Ook de werkgroep is van mening dat er veel nadelen zitten aan het verzetten van de klok. De werkgroep geeft vandaag een persconferentie in Straatsburg.

Wat vind jij?
Als jij mocht stemmen in het Europees Parlement; zou je zomer- en wintertijd dan afschaffen of behouden?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: