Ga naar Content
Noord-Holland

Hoofddorpers tijdens vakantie op Mauritius gewelddadig overvallen: "Mijn vader kreeg mes op zijn keel"

24 oktober 2017, 17.30 uur
Door: · Foto: Privéfoto

HOOFDDORP Wat een mooie, laatste familietrip van Angela Soechit (41), haar vriend, haar vijftien maanden oude dochtertje en ouders moest zijn, veranderde enkele dagen geleden in een ware nachtmerrie. Op het paradijselijke eiland Mauritius is de Hoofddorpse familie 's nachts in hun gehuurde villa op gewelddadige wijze beroofd.

De moeder van Angela is kankerpatiënt en in de luxe villa genoten ze van hun, mogelijk laatste, gezamenlijke vakantie. Maar in de nacht van donderdag op vrijdag werd Angela 's nachts wakker en zag een silhouet in de deuropening van haar slaapkamer. "Ik maakte mijn vriend Ron wakker, omdat ik dacht dat iemand onze kamer uitliep. Hij ging beneden kijken en trof in de woonkamer twee zwart geklede mannen aan, met bivakmutsen op en machetes in hun hand. Snel is hij weer naar boven gerend en hebben wij onszelf met ons dochtertje in de slaapkamer ingesloten", vertelt ze aan NH Nieuws. 

De overvallers probeerden de slaapkamer binnen te komen, maar Angela en Ron hadden de deur gebarricadeerd. "Ze zwiepten met de messen onder de deur door, maar konden er gelukkig niet in." In paniek probeerden ze de politie te bellen, maar geen van de gekregen hulpnummers werkten.

Bedreigd met mes
De ouders van Angela sliepen in de slaapkamer ernaast. "Wat wij toen niet wisten is dat zij daarvoor al bij mijn ouders op de kamer zijn geweest", vertelt een nog aangeslagen Angela. "Mijn moeder werd wakker en kreeg een mes op de keel. Ze haalden tassen ondersteboven en waren op zoek naar geld. Ook dreigden ze mijn vader iets aan te doen, hij kreeg een mes in zijn nek. Een traumatische ervaring voor ze."

Uiteindelijk probeerden de inbrekers de slaapkamer van Angela via het raam binnen te komen, waardoor zij snel naar de slaapkamer van haar ouders konden rennen. Daar hebben ze nog zeker een uur gezeten. "Uiteindelijk heb ik na lang zoeken op het internet een nummer van de politie in Mauritius gevonden dat wel werkte. Er werd opgenomen en de politie kwam, maar dat heeft ontzettend lang geduurd. Terwijl het politiebureau op vijf minuten loopafstand zat."  

Politie
De gewapende mannen waren intussen gevlogen en hadden alles van waarde meegenomen. Veel cash geld, dure spullen en sieraden zijn ontvreemd. Terwijl de Hoofddorpers nog bij aan het komen waren, nam een agent nonchalant een verklaring op. "Blijkbaar gebeuren dit soort overvallen vrij vaak op Mauritius. Maar daar lees je op internet helemaal niks over. Het lijkt wel alsof het in de doofpot gestopt wordt, omdat ze bang zijn dat het toerisme dan afneemt."

In de villa is onderzoek gedaan, maar volgens Angela niet uitvoerig genoeg. "Er is vluchtig naar de achterdeur en het raam gekeken. En er werd gevraagd of we het alarm wel hadden aangezet. Dat hebben we 100 procent zeker gedaan, al had het alarm een paar dagen hiervoor al kuren." De politie ging vrij snel weer weg, want er bleek een soortgelijk ongeval gemeld. Een Schots stel was die avond op soortgelijke manier in hun villa beroofd.

De uitgebreide verklaring is op het politiebureau verwerkt, maar volgens Angela is het verhaal verdraaid. "Het was niet meer de verklaring die ik heb afgegeven. Maar daar werd door de politie niet naar geluisterd en het werd niet aangepast. Ik kreeg ook met geen mogelijkheid een kopie voor mijn verzekering." Angela is boos over de manier waarop de politie te werk is gegaan. "Op internet lees je helemaal niks over soortgelijke gebeurtenissen en de manier waarop wij door de politie zijn behandeld is schandalig. We hebben urenlang op het bureau gezeten, kregen geen eten of drinken en er is zelfs tegen ons geschreeuwd. Het lijkt wel of de politie dit soort criminaliteit niet wil oplossen en corrupt is."

Waarschuwing
Angela wil met haar verhaal andere toeristen die naar Mauritius op vakantie gaan waarschuwen, juist omdat er op internet met geen letter over wordt geschreven. "Het is niet dat niemand er naartoe moet gaan, maar je moet alert zijn dat dit soort dingen hier kunnen gebeuren. Als wij vooraf hadden geweten dat gewelddadige berovingen gebruikelijk waren, hadden wij nooit een privévilla gehuurd. Nu wisten wij van niks."

De familie is op Mauritius nog een dag bijgekomen in een hotel vlakbij het vliegveld. Ze hadden hun paspoorten nog en zijn op zondag, een dag eerder, teruggereisd naar Nederland. "Mijn ouders zijn nu weer thuis, maar zijn in shock. Mijn vader voelt nog steeds het koude mes in zijn nek staan." Angela wil slachtofferhulp voor hen regelen. Zij, haar vriend en hun dochtertje maken het, naar omstandigheden, goed.