Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Maurice Buys

23 oktober 2017, 16.55 uur · Aangepast 23 oktober 2017, 17.54 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week oud-FC Volendamspeler Maurice Buys. Hij woont en werkt nog altijd in Volendam. "Wij gaan nooit van het dorp af."

Maurice Buys stopte tien jaar geleden als profvoetballer, op 27-jarige leeftijd. De middenvelder begon ooit met voetballen bij de amateurs van RKAV Volendam, speelde zes jaar bij FC Volendam, twee jaar bij Helmond Sport en eindigde zijn profcarrière een jaar later bij Stormvogels/Telstar. "Van mijn laatste wedstrijd bij Telstar herinner ik me weinig. Het zal een weining memorabele wedstrijd zijn geweest, anders had ik het wel onthouden." Die laatste wedstrijd speelde Telstar tegen Zwolle, en de club verloor met 2-1. Buys werd in de 69e minuut vervangen door Ronny van Es.

Helmond Sport
Hoewel Buys zei "Wij gaan nooit van het dorp af", voetbalde hij hij toch twee jaar bij Helmond Sport. "Je moet wat proberen in je leven", zei hij over dat uitstapje. "Ik heb daar nooit spijt van gehad want ik heb er genoeg meegemaakt."

Zaalvoetbal
Op het (kunst)gras staat Buys nooit meer. "Maar ik speel nog wel in de zaal met zvv Volendam in de eredivisie. Daar heb ik nog alle plezier in, vooral ook omdat het op hoog niveau is. Ik geniet in de zaal, daar haal ik veel voldoening uit." Toch zal hij de volgende wedstrijd moeten missen vanwege een rode kaart die hij in de vorige wedstrijd kreeg. "Ik was niet lief, laten we dat zeggen. Het was niet slim, een beetje frustratie. Ook al ben ik 37, dat heb ik nog steeds niet geleerd."

FC Volendam
Na zes jaar spelen bij FC Volendam volgt hij die club, die stijf onderaan staat in de Jupiler League, nog altijd. "Er valt weinig te genieten momenteel. Maar dat is niet zo vreemd. De laatste jaren is het beleid niet gericht geweest op voetbal-technisch gebied, meer op het financiële, om de club in stand te houden. Ik weet niet of je de trainer dan op de resultaten af kunt rekenen. Misha (Salden, red.) is ook maar naar voren geschoven uit financiële nood, denk ik."

Accountancy
Toen Maurice Buys tien jaar geleden stopte als profvoetballer is hij bij een accountantskantoor in Volendam gaan werken. "Ik had al een diploma bedrijfseconomie en ben toen meteen begonnen te studeren voor accountant. Daarna heb ik ook nog een fiscale studie gevolgd. Mijn fiscale titel heb ik inmiddels binnen en de accountancy titel is in de afrondende fase. Ik ben nu dus overdag vooral bezig met controles bij grotere bedrijven."

Elke dag doet hij tegenwoordig dus zijn nette pak aan - zonder stropdas - in plaats van een trainingspak, om met veel plezier naar zijn werk te gaan. Kortom: het gaat goed met Maurice Buys. 

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende