Ga naar Content
Noord-Holland

Nog te weinig burgerhulpverleners en AED's in Noord-Holland

23 oktober 2017, 15.20 uur · Aangepast 23 oktober 2017, 15.36 uur
Door: · Foto: ANP/Danny van den Berg

NOORD-HOLLAND De Hartstichting heeft vandaag een mijlpaal bereikt: 170.000 Nederlanders staan geregistreerd als burgerhulpverlener. Toch kan de burgerhulpverlening in Noord-Holland nog wel een boost gebruiken. Zo zijn er veel te weinig AED's en in sommige delen van de provincie wordt het systeem niet eens gebruikt.

Op dit moment zijn er 19.100 burgerhulpverleners geregistreerd in Noord-Holland. In de kop van de provincie is er een redelijk aantal mensen dat helpt bij reanimaties, maar vooral rond steden zoals Haarlem, Hilversum en Amsterdam is er een tekort. Volgens Ruud Koster, cardioloog in het AMC en burgerhulpverlener, kan het hier veel beter. 

Lees ook: Burger-AED'er Bart komt vaak 's nachts als enige naar reanimatie-oproep

Geen burgerhulp in Amsterdam
In de omgeving van Amsterdam is het aantal burgerhulpverleners het laagst van de provincie. Dat komt vooral omdat de gemeente en de meldkamer hebben besloten het systeem niet te gebruiken. "Het ligt aan de meldkamer of er iets met het systeem gedaan wordt", vertelt Koster aan NH Nieuws. "Zij vindt dat de ambulance, politie en brandweer al een snelle reactietijd hebben en willen niet dat burgers door de stad racen naar een reanimatie en zichzelf in gevaar brengen.”

Lees ook: Steeds vaker AED in wijk door buurtinitiatief

Ook heeft de provincie meer AED's nodig. De teller staat nu op 1.554 AED's in de provincie, terwijl er nog 1.735 nodig zijn om mensen binnen 6 minuten te helpen. "AED's moeten overal beschikbaar zijn, 24 uur per dag," aldus Koster. "Op buurtniveau kan je actie ondernemen. De aanschaf van een apparaat is duur, zo'n 1500 euro. Maar als een straat van twintig families er één aanschaft is het betaalbaarder."

Mijlpaal
Door het grote aantal mensen dat zich heeft aangemeld als burgerhulpverlener is de overlevingskans bij een hartstilstand gestegen van negen procent naar 25 procent. Maar dit kan nog stijgen. De Hartstichting hoopt dat meer mensen zich aanmelden en dat er ook meer geregistreerde AED's komen. Zo kunnen er per jaar 2.500 levens gered worden. 

Foto: Hartstichting