Ga naar Content

Zuzu (5) met downsyndroom mogelijk uitgezet naar Irak: "Gevaar voor zijn gezondheid"

ENKHUIZEN De vijfjarige Zuzu met het syndroom van Down dreigt samen met zijn moeder en broer uitgezet te worden naar Irak. Enkhuizer Jacco Zalm raakte bevriend met moeder Khansaa en steunt het gezin waar mogelijk: “Het is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van Zuzu, maar het geweld in Irak is ook gevaarlijk voor zijn moeder en oudere broer."

Bijna twee jaar geleden kwam Khansaa na een barre tocht met een rubberbootje aan in Griekenland. Na vele omzwervingen belandde ze samen met Zuzu en haar andere zoon in een asielzoekerscentrum in Goorn, waar ze Jacco leerde kennen. "Hij is mijn beste vriend, we ontmoetten elkaar in de eerste twee weken dat we in Nederland waren en we zijn nog steeds vrienden."

Khansaa vluchtte al eerder vanuit Irak naar Syrië, waar haar zoon Zuzu vervolgens werd geboren. De overheid overweegt nu het gezin naar de geboortegrond van moeder te sturen. "Ik heb geen familie in Irak, geen werk en geen huis", zegt de bezorgde Khansaa. Daarbij vreest ze de situatie waarbij ze met haar gehandicapte zoontje in een vluchtelingenkamp terechtkomt.

Petitie
Via maar liefst zeven AZC’s zijn Khansaa en haar zoons nu in Amersfoort ondergebracht. Jacco rijdt daar vanuit Enkhuizen bijna elk weekend naartoe om het gezin te steunen. In een ultieme poging om uitzetting te voorkomen, startte hij samen met anderen een petitie.

Die petitie is inmiddels meer dan achttienduizend keer ondertekend. "Ook de burgemeester van Amersfoort is tot de conclusie gekomen dat wat hier gebeurt niet kan. Hij heeft minister Blok gevraagd dit gezin toch asiel te verlenen", aldus Jacco.

Minister Blok heeft laten weten zich nogmaals over de zaak te buigen.  

Foto: NH Nieuws