Ga naar Content

Grote zorgen voor speelpark Oud Valkeveen: mogelijk jaarlijks kleine ton aan extra kosten

NAARDEN Speelpark Oud Valkeveen in Naarden vreest 'een melkkoe' van de gemeente te worden. Die heeft namelijk aangekondigd een zogeheten vermakelijkheidsretributie te heffen en dat zou een kleine 84.000 euro extra kosten per jaar betekenen. Het speelpark laat het er niet bij zitten en komt in actie.

Ze vrezen het bedrag te moeten doorberekenen in de toegangsprijzen. "Dat willen wij helemaal niet, want mensen kunnen hierheen komen voor tien euro per persoon", legt Laura Post van het park uit. "Daanaast mogen zij hun eigen eten meenemen en kunnen ze dus voor een tientje klaar zijn voor een dagje uit."

Tegenprestatie
De vermakelijkheidsretributie kan in het kort uitgelegd worden als een soort belasting op activiteiten waar veel mensen op af komen, maar daar staat ook wat tegenover. "Wij zorgen voor goed wegenonderhoud, de walkanten worden goed onderhouden, we ruimen het zwerfvuil op en er is bewegwijzering", somt wethouder Jan Franx op. "Dus er wordt ook wel een product geleverd."

Deze mening deelt het speelpark niet. "Wij zijn het daar zeker niet mee eens", stelt Laura Post. "Het park heeft natuurlijk wel verschillende dingen vanuit de gemeente gekregen, maar helemaal niet veel. Wij vinden eigenlijk dat de gemeente te weinig doet, ons te weinig helpt in ons parkeren en in de wegen hiernaartoe. En het onderhoud hebben we ook heel lang zelf gedaan."

Melkkoeien op het park
De actiepagina die het park gestart is, 'Melkkoe Oud Valkeveen', heeft nu al duizend likes op Facebook. Hiermee willen ze de gemeente overtuigen de belasting niet door te voeren. "Aankomende week zullen er ook een paar melkkoeien op het park komen", vertelt Laura van het speelpark. "We zullen de gemeente gaan uitnodigen die koeien te komen melken en dan hopen we dat zij besluiten het plan niet door te laten gaan."

De retributie is opgenomen in de begroting van volgend jaar en moet 8 november worden goedgekeurd.

Foto: NH Nieuws