Ga naar Content
Noord-Holland

Nachtbraker kan mogelijk vallende sterren zien

21 oktober 2017, 09.43 uur · Aangepast 21 oktober 2017, 10.46 uur
Door: · Foto: Wikipedia

NOORD-HOLLAND Wie de komende nacht bij een heldere hemel naar boven kijkt, kan veel vallende sterren zien. Vooral zondagochtend vroeg zijn er veel te zien. Dan geven elke anderhalve minuut stofdeeltjes van de Orioniden-zwerm fel licht als ze in de dampkring verbranden.

De Orioniden zijn elk jaar in de tweede helft van oktober te zien. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Elk jaar trekt de aarde door de staart van deze komeet.

Opklaringen
In het noordwesten van het land is zaterdagnacht vrij veel bewolking, meldt Weeronline. De meeste opklaringen komen voor in het oosten en zuiden. In de regio Noord-Holland zijn de vallende sterren mogelijk niet heel goed te zien. Het zicht is waarschijnlijk beter in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg.

Wie toch wil proberen de meteoren te spotten, kan het beste naar een open veld gaan dat een einde buiten de bebouwde kom ligt. Daar is het relatief donker.