Ga naar Content
Noord-Holland

Zaanse shishalounges en snackbar op slot na overtredingen

20 oktober 2017, 17.05 uur
Door: · Foto: Shutterstock

ZAANDAM De uitbaters van twee shishalounges en een snackbar in Zaandam mogen op last van burgemeester Jan Hamming één of meerdere weken geen klanten bedienen. Omdat in alle drie de zaken herhaaldelijk overtredingen zijn geconstateerd, mogen zij de deuren tijdelijk niet openen.

De shishalounge aan de A.F. Savornin Lohmanstraat wordt het hardst getroffen: de zaak mag de komende vier weken niet open. Die straf werd opgelegd nadat de brandweer eerder deze week concludeerde dat de concentratie koolmonoxide in de lucht veel te hoog is.

Omdat dit gevaar voor de volksgezondheid oplevert, is het café na de meting direct gesloten. Bovendien is het waterpijpcafé onderwerp van strafrechtelijk onderzoek, 'is ook gevaar voor de openbare orde reden voor sluiting', schrijft de gemeente. 

Toegang
De shishalounge aan de Rozengracht is vanaf vandaag tijdelijk dicht: die maatregel is genomen omdat bezoekers na 3.00 uur 's nachts toegang kregen, wat in strijd is met de regels. Omdat het niet de eerste keer was dat dit gebeurde, moet het café voor een week op slot.

Dat geldt ook voor de snackbar aan de Zuidervaart, waar herhaaldelijk alcohol werd verkocht zonder dat de eigenaar daar een vergunning voor heeft. 

Bonafide
"Met de sluitingen geven we een duidelijk signaal af", zegt burgemeester Jan Hamming. "Bewoners en horecabezoekers moeten er van op aan kunnen dat horecaondernemers bonafide zijn en zich verantwoordelijk gedragen."

Volgens Hamming gedragen de meeste ondernemers zich verantwoordelijk en werken constructief samen met politie en gemeente voor een prettig uitgaansklimaat. "Maar wie zich niet aan de regels houdt, moet op de blaren zitten."