Ga naar Content

Mooie bloementuin in het voorjaar? Plant dan nu je bollen

ALKMAAR In het voorjaar een volle bloementuin, daar moet je nu al bloembollen voor de grond in stoppen. Maar volgens de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) wordt het planten van de bollen vaak vergeten.

Josina Rustenburg, regiocoördinator KAVB en zelf bloementeler, wil de bloembollen uit de vergetelheid halen. In Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar deelde zij daarom zakjes met bloembollen uit aan bezoekers. "Mensen planten niet meer zo vaak bollen in het najaar. Maar om in het voorjaar een mooie tuin te hebben, is het wel leuk om te doen."

Bloembollenverrassing
Elk jaar verzint de KAVB een actie om aandacht te vragen voor het planten van bloembollen. Dit jaar is de eerste keer dat ze zakjes bloembollen aan mensen weggeven. Josina: "Het zijn zakjes met verschillende soorten bloembollen, zoals tuintulpen, gewone tulpen, blauwe druiven, ga zo maar door. Niet alle zakjes zijn hetzelfde, dus het is echt een verrassing wat je in je tuin krijgt."

Het ziekenhuis in Alkmaar was enthousiast over het initiatief en liet een lading bloembollen op het terrein planten. De hoveniers op het ziekenhuisterrein hebben nog een laatste tip bij het planten van de bollen. "Goede, omgespitte grond is heel belangrijk. En de bollen maar voor twee derde erin stoppen. Als je ze te diep doet, overleven ze een strenge winter niet."

Foto: NH Nieuws