Ga naar Content
Noord-Holland

Bewerkte foto Holocaustslachtoffers wekt afschuw

20 oktober 2017, 11.40 uur · Aangepast 20 oktober 2017, 13.05 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het Centraal Joods Overleg heeft zijn afschuw uitgesproken over een plaatje dat momenteel rondgaat op sociale media. Op de foto staan twee jonge slachtoffers van de Holocaust met daaronder het bijschrift 'Toen 020 nog maar 1 ster had'. De foto werd gedeeld als een anti-Ajax uitlating door Feyenoordsupporters.

De jongens op de foto zijn de 5-jarige Avram Rosenthal en de 2-jarige Emanuel Rosenthal. Op de foto is te zien dat de jongens een Jodenster dragen. Ze werden in 1944 vermoord in Litouwen.

Het plaatje werd volgens het Algemeen Dagblad gedeeld door het Instagramaccount feyenoordnews.010. Aanstaande zondag spelen Ajax en Feyenoord tegen elkaar in Rotterdam.

"We zullen alles in het werk stellen om te achterhalen wie dit heeft gedaan", zegt het Centraal Joods Overleg tegen De Telegraaf. "Juridisch zal hier niets tegen te doen zijn, maar als wij de naam van de afzender hebben, zullen wij hem ter verantwoording roepen."

De politie wilde niet reageren tegen de krant. "De maker van dit plaatje krijgt van ons niet de aandacht die hij wil hebben."