Ga naar Content

Compensatie windmolens is "eerste stap naar gasvrij Wijk aan Zee"

WIJK AAN ZEE Volgend jaar verrijzen drie windturbines op de Reyndersweg achter de duinen in Wijk aan Zee. Bestuurslid van Stichting Milieuherstel Wijk aan Zee Luuth van der Scheer is niet uitgesproken voor- of tegen deze windmolens. Wel is de dorpsbewoner in zijn nopjes met een half miljoen euro aan compensatie die aan de onderhandelingstafel is overeengekomen met de projectontwikkelaar.

Het bedrag is voor de stichting een startpunt naar een groter doel, dat het kustdorp op termijn drastisch wil verduurzamen. "Ik denk dat een initiatief als dit daadwerkelijk een stap is om vooruit te gaan", vertelt Van der Scheer aan NH Nieuws.

De inbreuk die gedaan wordt op het milieu door industrie wil hij juist compenseren in het dorp. "Dus niet om te protesteren of om het tegen te gaan, om op die manier het milieu schoon te krijgen. Nee, wat er is is er, maar je kan daarnaast tegenwicht bieden", aldus Van der Scheer. 

Compensatie
Per jaar kan de stichting rekenen op ruwweg 23.000 euro aan compensatie, voor een periode van 25 jaar. Met de eerste inkomsten wordt een appartementencomplex in het dorp beter geïsoleerd en efficiënter verwarmd. Stijn Kroezen, voorzitter van de Stichting, vertelt: "Ik ben heel blij met deze deal, want we kunnen nu beginnen om een positief verschil te maken hier in Wijk aan Zee." 

Het doel van de stichting is een gasvrij Wijk aan Zee in 2030. Om dat bereiken is ook een zienswijze ingediend bij de gemeente Beverwijk, dat duurzaamheid bij nieuwbouw moet afdwingen. Binnen drie maanden zal dit worden behandeld.

Foto: NH Nieuws