Ga naar Content

Weg langs drie basisscholen is racebaan geworden: "Je moet soms wegspringen"

ZAANDAM De auto's scheuren als idioten voorbij op de Weer in Zaandam. En dat terwijl er drie scholen gevestigd zijn naast de weg, waar regelmatig kinderen oversteken. Voor Steef Bouw, conciërge en klaar-over van de Paus Joannesschool, is de maat vol.

"Het is levensgevaarlijk, omdat je af en toe moet wegspringen omdat mensen niet stoppen als ik op het zebrapad sta", vertelt Bouw. Mensen rijden door, rijden te hard, of moeten met slippende banden stoppen."

Terwijl een verslaggever een van de leerlingen van de Gouw - een andere basisschool die aan de weg ligt - interviewt, wordt het gevaar gelijk duidelijk. Een auto scheurt op volle vaart voorbij. "Ik stak hier met een vriend over", vertelt de leerling. "Zo'n auto komt keisnel langsracen en toen werd mijn vriend aangereden en viel hij. Hij moest toen naar het ziekenhuis."

"Drempels terug"
Enkele jaren geleden is de weg al aangepakt. De drempels in de weg werden toen verwijderd, omdat buspassagiers daar te veel last van hadden. "Gelijk weer terugplaatsen", vindt Bouw. "Drempels, een stoplicht en een 30-zone, dat zou ideaal zijn."

De gemeente heeft aan NH Nieuws laten weten dat er vanwege de klachten naar de situatie zal worden gekeken. "Ik denk niet aan een totale herinrichting, daar is de weg nog te jong voor. Maar ik kan me best voorstellen dat we hier en daar bijvoorbeeld een oversteek duidelijker aangeven, of een zebrapad op een andere plek leggen dan waar het nu ligt", aldus Addy Verschuren, wethouder van de gemeente Zaanstad.

Foto: NH Nieuws