Ga naar Content

Jarig Repair Café redt elektrische apparaten van de prullenbak

AMSTERDAM Het fenomeen Repair Café bestaat deze week acht jaar. Het consumentenprogramma KoopKracht snorde een kapot koffiezetapparaat op en nam een kijkje in een van de Repair Cafés die Amsterdam rijk is.

Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar deskundige vrijwilligers een blik werpen op je defecte apparaat. Amsterdammers maakten in oktober 2009 voor het eerst kennis met zo'n café. Het idee is simpel: mensen nemen kapotte koffiezetapparaten, wasmachines en stofzuigers mee en deze worden, indien mogelijk, gratis gerepareerd. 

In heel Noord-Holland zijn tal van Repair Cafés te vinden en alleen al in Amsterdam zijn het er vandaag de dag negentien. Leuk weetje: wereldwijd zijn er maar liefst 1.400 Repair Cafés, verspreid over 33 landen. Tijdens elke bijeenkomst wordt ongeveer 50 procent van de meegebrachte spullen gered van de vuilnisbak.

E-waste: groot probleem
Afval van elektrische en elektronische apparatuur, zoals computers, televisietoestellen, koelkasten en mobiele telefoons veroorzaakt één van de snelst groeiende afvalstromen in de EU. In 2020 verwacht de Europese Commissie dat er twaalf miljoen ton elektronisch afval te verwerken is. Dat komt neer op een rij van ongeveer 5.750 kilometer volle vrachtwagens. Repair Cafés bieden een oplossing voor een deel van dit probleem.  

Video #172235

Koopkracht wordt gemaakt in samenwerking met de Consumentenbond en is elke twee weken te zien om 18.19 uur op NH. Aflevering gemist? Kijk hem hier terug. 

Foto: KoopKracht