Ga naar Content

Rust en bezinning op Schiphol: "Alle religies zijn hier welkom"

SCHIPHOL Als je aan Schiphol denkt, denk je niet snel aan religie. Toch kan er juist in de hectiek van de luchthaven behoefte zijn aan rust en bezinning. In die behoefte is voorzien, in de vorm van een luchthavenpastoraat.

Hoewel gerund door christelijke pastores, is elke religie welkom op het luchthavenpastoraat, ook wel het stiltecentrum genoemd. Het centrum heeft een boekenkast gevuld met boeken uit elke religie. 
 
Marieke Meiring is pastoor op Schiphol en beaamt de openheid: "We zijn hier in principe voor iedereen. Alle religie's zijn hier welkom. Ook mensen die geen religie beoefenen zijn hier welkom. Er komen mensen om tot zichzelf te komen of yoga te doen. Op de luchthaven kunnen alle mensen bij ons terecht."
 
Meiring en haar collega's bieden ook ondersteunde hulp voor bezoekers van de luchthaven. "Dit kan nodig zijn wanneer iemand in het buitenland een geliefde verloren is", vertelt Meiring. "Het kan ook zijn dat men bestolen is, of andere traumatische gebeurtenissen, zoals een ongeval."
 
Met het begeleidend werk dat de pastores doen, komen ze soms heftige dingen tegen. "Ik heb ooit ouders begeleid die een heel klein kind hebben verloren", vertelt Gerard Timmermans, pastor op het stiltecentrum. "Het is dankbaar werk en tegelijkertijd emotioneel. Omdat het de toekomst raakt; de toekomst verdwijnt."
Foto: Ellen van den Braak