Ga naar Content
Sport

Tata Steel schaaktoernooi strikt twee schaakgrootheden

18 oktober 2017, 19.43 uur · Aangepast 18 oktober 2017, 20.00 uur
Door: · Foto: ANP

WIJK AAN ZEE Twee vijfvoudige winnaars zijn aangetrokken voor de tachtigste editie van Tata Steel Chess. De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen is een van de vijf oud-winnaars, de ander is de Indiase grootmeester en oud-wereldkampioen Viswanathan Anand.

De organisatie van het toptoernooi presenteerde woensdag twaalf van de veertien deelnemers. Liefst zes staan in de top tien van de wereldranglijst. Naast nummer één Carlsen en Anand (negende) zijn dat de Amerikaan Fabiano Caruana (vierde), de Rus Vladimir Kramnik (vijfde), Sjachriar Mamediarov uit Azerbeidzjan (zesde) en de Amerikaan Wesley So (zevende). So won de vorige editie in januari van dit jaar.

Vaste deelnemer in de mastersgroep is Anish Giri, de Nederlandse nummer dertien van de wereld. Het topveld kent ook weer de deelname van een vrouw, de Chinese Hou Yifan. De Nederlander Loek van Wely sloeg een uitnodiging om mee te spelen af. Hij deed 25 keer mee aan het toernooi.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg is vooral verheugd over de deelname van Kramnik en Anand. "Het is alweer enige jaren geleden dat zij in Wijk aan Zee hun opwachting maakten. Carlsen is nog altijd de nummer één van de wereld, maar zijn voorsprong is geslonken. De strijd om de eerste plaats kan wel eens erg spannend worden. Met name Giri is er veel aan gelegen om voor eigen publiek toe te slaan en de opvolger van Jan Timman te worden, de laatste Nederlandse winnaar in 1985.''

Tata Steel Chess vindt plaats van 12 tot en met 28 januar in Wijk aan Zee. De schakers wijken twee speelrondes uit naar een andere locatie; op woensdag 17 januari naar Beeld en Geluid in Hilversum en op woensdag 24 januari naar het Academiegebouw van de Universiteit van Groningen.