Ga naar Content

Maartje en Maria terug naar Himalaya om Sherpa's te helpen na verwoestende lawine

HEEMSTEDE Terug van een klimvakantie in de Himalaya kregen Maria Eldering en Maartje Hinse te horen dat gebied getroffen was door een zware lawine. Omdat de twee vrouwen uit Heemstede een band met de getroffen Sherpa's hadden opgebouwd moest er iets gebeuren. Aankomende zaterdag houdende dames een benefietconcert en gaan uiteindelijk terug naar het gebied om te helpen.

Het was in 2014 letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt in hun leven: de vrouwen bereikten de top van de berg Kalla Pathar in Nepal. Een tocht die je zonder hulp van de Sherpa’s niet kan volbrengen. De lokale berggidsen zetten voor toeristen hun leven op het spel. '"Als je het ijs op gaat op het moment dat het in beweging is dan is het Russisch roulette. De Sherpa's moeten er al vroeg in het seizoen overheen om voorbereidingen te treffen voor de toeristen. Dat is levensgevaarlijk", vertelt Maartje aan NH Nieuws. 

'Ze hebben niks meer'
En dat het gevaarlijk is blijkt wel als de dames terug zijn in Nederland. Dan horen ze dat zestien Sherpa's bedolven zijn onder een lawine. ''De families zijn niet alleen hun geliefde kwijt maar ook hun inkomen. Ze hebben niks meer'', aldus Maria.

En daarom gaan de twee terug naar Nepal om de nabestaanden te helpen. Om geld binnen te halen wordt er zaterdag een benefietgala georganiseerd in sociëteit De Vereeniging in Haarlem. Een groot aantal artiesten doet belangeloos mee. Mylou Frencken, Gerard Alderliefste en sopraan Angelique Wardenier van het tv-programma ‘Una Voce Particolare’ zijn onder andere van de partij. 

Toekomst
Er is een minimum toegangsprijs van twintig euro, maar meer betalen mag ook. ''Hoe meer er wordt opgehaald, hoe beter we de kinderen van de Mount Everest kunnen helpen. Het doel is hen een mooie toekomst geven.''

Na terugkomst maken de dames een boek met verhalen en portretten over de situatie van de Sherpa’s in het getroffen gebied. Een groot deel van de opbrengst van dit boek gaat naar een fonds dat de nabestaanden financieel steunt. ''We hebben gezien hoe arm ze zijn, en wat ze voor ons gedaan hebben om ervoor te zorgen dat toeristen zoals wij prachtige tochten kunnen maken, dan kun je niet anders dan terug gaan om daar te helpen.''

Foto: Eigen foto