Ga naar Content

Kapper Jani is ster op kapperspodium: "Ik voel me net een popster met een schaar"

ALKMAAR In de wereld van de grote kappersshows is Jani Beemster uit Alkmaar inmiddels een echte ster. Een keer per jaar gaan alle remmen los en verruilt hij zijn kapperszaak in Alkmaar voor het podium. "Het is waanzinnig om kappers te inspireren en te laten groeien."

Een van de grootste shows op kappersgebied is Hair On Stage. Zo'n 1.500 kappers uit verschillende landen streken daarvoor onlangs neer in het Amsterdam Theater. De bedoeling van het evenement: van elkaar leren en inspiratie opdoen. 

"Het is absoluut een kick, want anders moet je er niet aan beginnen. Ik vind het te gek om op een podium te staan en eigenlijk voel ik me dan net een popster met een schaar", vertelt Jani.  

Haute coiffure
De kapsels die Jani en de andere showkappers op het podium laten zien zijn excentriek en uitbundig. Toch zijn de ideeën volgens Jani heel goed te gebruiken in de alledaagse pratijk van de kapsalon. "Het is haute coiffure. We laten vernieuwende technieken en hippe ideeën zien."

Zelf heeft Jani zich tijdens deze editie van Hair On Stage laten inspireren door een zeventiende eeuws plaatje: kleuren die zo van een schilderij van Rembrandt komen en de structuur van prachtig gevlochten stoelen uit die tijd heeft Jani vertaald in eigentijdse kapsels.

Groeien
De Alkmaarse kapper voelt zich vereerd dat hij op het podium mag staan, maar voor hem telt vooral dat zijn vakgenoten ervan leren en dat kappers blijven groeien in hun vak.

Bij het applaus uit de zaal glundert hij. "Ik ben hier maanden mee bezig geweest en als het dan allemaal lukt, geeft het absoluut ook een kick."