Ga naar Content

Enorm lawaai door gaslek Alkmaar: "Alsof er tien straaljagers tegelijk overvliegen"

ALKMAAR Sportschooleigenaar Martijn Ploeger werd rond 19.30 uur opgeschrikt door een harde knal, gevolgd door luid gesis. Crossfit Victrix ligt pal naast waar het gaslek is ontstaan. "Ik zag een straal van wel 30 meter hoog de grond uitspuiten."

Het duurde even voordat Martijn door had wat er aan precies aan de hand was. "Ik dacht eerst dat er een waterleiding gesprongen was. Ik kon het geluid niet plaatsen en dacht dat het water was wat de grond uitkwam." Al snel bleek het om een gasleiding te gaan. "Niemand leek te weten hoe in zo'n situatie te handelen, dus ik heb zelf maar voorgesteld om mensen te evacueren."

Lees ook: LIVE: Groot gaslek in Alkmaar: omwonenden geëvacueerd

Tien straaljagers
"Alsof er tien straaljagers tegelijkertijd overvliegen", zo omschrijft Martijn het geluid dat van het gaslek afkwam.

Tekst loopt verder onder de video

abc5media_video_0


Een vrouw die een aantal meter verderop met haar dochter staat, geeft een vergelijkbare omschrijving. "Het geluid van een vliegtuig dat landt, maar dan tien keer zo hard. Het deed pijn aan mijn oren."

Geschrokken 
Bewoners binnen een straal van 500 meter rond het gaslek moesten hun huis verlaten. Rond 22.00 uur konden de meesten weer terug hun huis in. Ondanks dat het enorme lawaai is gestopt, zit de schrik er nog steeds goed in. "Het is niet zo dat ik nu denk: we gaan lekker slapen, want je weet niet of je dadelijk toch wel weer geëvacueerd wordt", aldus de vrouw.

Om 21.00 uur werd het gaslek gedicht. Om 22.45 uur liet de Veiligheidsregio weten dat het gevaar geweken is. De oorzaak van het gaslek is nog niet bekend. Dit zal worden onderzocht door Liander.