Ga naar Content

Gaslek Alkmaar dicht: gevaar is geweken

ALKMAAR In Alkmaar is een vanavond grote transportleiding van gas gesprongen. Daardoor kwam er aan de Helderseweg heel veel gas vrij. Binnen een straal van 500 meter rond het lek werden mensen weggehaald.

Rond 19.00 uur kwam er bij de brandweer een melding binnen van het gaslek. Op de Helderseweg spoot het gas met een zeer luid gesis uit de grond. Omwonenden omschreven het als het geluid van tien straaljagers. Op beelden van het lek is het gas ook goed te zien. 

Lees ook: Enorm lawaai door gaslek Alkmaar: "Alsof er tien straaljagers tegelijk overvliegen"

Tientallen omwonenden werden geëvacueerd. Via een NL-Alert werden omwonenden in de omgeving opgeroepen om ramen en deuren te sluiten, ventilatie uit te zetten en binnen te blijven. Een groot gebied rond het lek was afgezet. Ook het verkeer ondervond hinder. Zo werd de N245 deels afgesloten. De kruising Heldersweg en Huiswaarderweg blijft zelfs nog tot morgenavond afgesloten.

Lek dicht
Rond 21.00 uur konden monteurs van Liander het lek weer dichten. Wel kwamen er nog gasrestanten vrij die in de leiding zijn achtergebleven. Daarom bleef de veiligheidswaarschuwing nog wel enige tijd van kracht.

Rond 22.45 uur liet de Veiligheidsregio weten dat het gevaar was geweken. De oorzaak van het gaslek is nog niet duidelijk. Liander zal hier nog onderzoek naar doen.

Zonder gas
Als gevolg van het lek, zitten zo'n zes aansluitingen zonder gas. Volgens Liander gaat het om bedrijven. Het is nog onduidelijk hoe lang dit zal duren.

Bekijk hier de indrukwekkende beelden van het gaslek:

Video #172412