Ga naar Content

'Fly by' in Petten voor Tsjechische bommenwerpers

PETTEN Een bijzonder eerbetoon vanmiddag boven het oorlogsmonument in Petten. Twee Tsjechische straaljagers vlogen over ter herinnering aan de Tsjechische bemanning van een Engelse bommenwerper. Het vliegtuig kwam op 28 december 1941 terug van een bombardement op Duitsland en stortte in zee, nadat het door Duits luchtafweer werd geraakt. De overgebleven bemanning dreef op een vlot richting Petten.

De herinnering aan de aangespoelde bemanning is nog steeds levend dankzij het monument op de dijk in Petten. Vijf jaar geleden is het monument onthuld in bijzijn van Thomas Zuiderland, nu 87 jaar oud.

Als 12-jarig jochie zag hij met zijn broer een geel vlot drijven toen hij hout sprokkelde op de zeewering. "Ineens zagen we ook 'poppetjes'. We hebben het vlot aan land getrokken. Dat vergeet ik nooit meer."

Dankbaar
Bij de herdenking vandaag in Petten is ook Dagmar Siskova, dochter van de piloot van de bommenwerper die uiteindelijk in 2003 is overleden. Het is bijzonder emotioneel om op de plek te zijn waar haar vader aan land kwam. "Ik wil dat deze gebeurtenis herinnerd blijft. Dat is belangrijk voor mij en mijn familie." Siskova is vooral ook dankbaar dat de inwoners van Petten zo goed zijn geweest voor de Tsjechen.

Goede vrienden
Jaren na de oorlog is Thomas Zuiderland op zoek gegaan naar de bemanning. "Ik wilde weten hoe het met ze ging. Het heeft jaren geduurd, maar ik heb ze gevonden en we zijn goede vrienden geworden." Inmiddels zijn alle mannen overleden die Zuiderland aan land heeft getrokken, maar de herinnering blijft. "Daarom ben ik hier, bij de herdenking."

Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos