Ga naar Content

Ook steeds meer jongeren laaggeletterd: "Ik wil niet lezen, ik wil leven"

HILVERSUM Laaggeletterdheid is nog altijd een groot probleem: 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. In Noord-Holland alleen al gaat het om honderdduizenden mensen. Dat zijn niet alleen ouderen, maar betreft ook een generatie die opgroeit in een digitale wereld.

Lydia de Jong van Stichting Lezen en Schrijven maakt zich zorgen om deze generatie. "Waar je vroeger een brief schreef, schrijf je nu snel een sms'je om te communiceren. Die ouderwetse wijze waarop taal werd geleerd, wordt niet meer zo zorgvuldig gedaan als vroeger." 

Het Comenius College in Hilversum erkent dit: leraren merken dat de leesvaardigheid van jongeren enorm daalt. "Ze hebben die telefoon, ze hebben de computer, er is dag en nacht wel wat leuks te zien op televisie. Leerlingen roepen ook 'ik wil niet lezen, ik wil leven' en hun leven zit in die telefoon", vertelt docente Petra Hoving. 

Lees ook: Begrijp jij altijd wat je leest? Een op de acht Noord-Hollanders laaggeletterd

Toch doet de school er van alles aan om de leesvaardigheid op te schroeven. Zo wordt er extra aandacht besteed aan het lezen en er is een speciale Leesclub voor jongeren met een leesachterstand. Dat helpt de leerlingen. "Als ik nu boeken lees, begrijp ik meer woorden. En ik sta nu veel hoger voor Nederlands", vertelt Lonneke enthousiast.

Het Groot Goois Dictee
Vanavond wordt er tijdens Het Groot Goois Dictee in het Raadhuis van Hilversum aandacht gevraagd voor het bestrijden van laaggeletterdheid. Daar wordt bovendien geld opgehaald dat gedoneerd wordt aan projecten die mensen helpen met hun taal- en rekenvaardigheden. 

Het dictee wordt tussen 20.00 uur en 22.00 uur in samenwerking met de lokale omroep '6FM' live uitgezonden op de site en op tv.

Foto: NH