Ga naar Content

Aanpak woningnood: bouwen op minder voor de hand liggende locaties

HAARLEM 70.000 extra woningen moeten de woningnood in Groot Amsterdam verlichten. De gemeenten in de regio willen ook woningen bouwen op minder voor de hand liggende locaties. Woningbouw moet daarbij vaak gecombineerd worden met sport, zorg, of bedrijven.

Alle hens aan dek om de komende 25 jaar genoeg huizen te bouwen. Tussen IJmuiden en Lelystad zijn naar verwachting 230.00 woningen nodig. Maar de gemeenten gaan er vanuit dat de vraag zal blijven stijgen en wil daarom 300.000 nieuwe woningen bouwen. De bloeiende economie van Amsterdam en Schiphol zorgen voor een overspannen woningmarkt. 'Heel veel nieuwbouw' is het motto en het liefst zo dicht mogelijk bij de stad. 

Lees ook: Amsterdam plant gigantische wijk in havengebied: 40.000 tot 70.000 woningen

Om aan de toenemende vraag te voldoen gaan gemeenten ook minder voor de hand liggende bouwlocaties ontwikkelen. In totaal kunnen er daardoor in de regiogemeenten mogelijk 70.000 woningen extra gebouwd worden. Of dat aantal daadwerkelijk gehaald zal worden is onduidelijk omdat de extra bouwlocaties vaak lastig te ontwikkelen zijn. 

Lees ook: Hier worden nieuwe huizen gebouwd in de provincie

In Haarlem gaat het bijvoorbeeld om woningbouw op het terrein van het oude stadion van Haarlem, woningen in combinatie met een nieuw Spaarne Gasthuis of het vernieuwen van het bedrijventerrein in de Spoorzone. Hier zouden 1500 appartementen boven de bedrijfsruimten gebouwd moeten worden. Allemaal projecten waar met veel partijen overlegd moet worden. Samenwerken tussen markt en overheid is daarom absolute noodzaak. Bovendien moeten speciale ambtenaren gemeenten helpen om de procedures soepel te laten verlopen. 

Kijk hier welke locaties in aanmerking komen voor woningbouw.

Foto: marc ruyg