Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemse Hells Angels-baas moet straf volledig uitzitten

17 oktober 2017, 15.36 uur · Aangepast 17 oktober 2017, 16.49 uur
Door: · Foto: ANP / Michel van Bergen

HAARLEM De Haarlemse Hells Angels-'president' Lysander de R. moet zijn celstraf van dertig maanden voor wapenbezit en mishandeling toch volledig uitzitten. Dit heeft de rechtbank in Haarlem vandaag besloten.

De R. zat bijna op twee derde van zijn straf en zou de gevangenis daarom onder voorwaarden mogen verlaten, maar zowel voor als na zijn veroordeling pleegde hij nieuwe misdrijven. Zo werd de Hells Angels-baas afgelopen januari aangehouden in zijn cel bij een gecoördineerde actie tegen de Haarlemse Hells Angels, waarbij de volledige 'chapter'werd opgerold.

Lees ook: Haarlemse Hells Angels-baas blijft in cel tot strafzaak

Sindsdien zit hij in voorarrest en is het restant van zijn oude straf opgeschort. Justitie vervolgt De R. samen met acht clubleden en zijn vriendin voor een reeks criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Verzoek tot afwijzing
Advocaat Remco Kint vroeg de rechters bij een eerdere zitting de eis van het OM juist af te wijzen. "Straks oordeelt de rechtbank volgende week dat hij onder voorwaarden mag worden vrijgelaten, maar kan dat niet omdat de voorwaardelijke vrijheidsstelling in zijn oude zaak is geschrapt", zei hij toen. "Wat het OM nu doet, is onnodig. Wordt mijn cliënt straks schuldig bevonden, dan kan het zó vorderen dat hij de oude straf alsnog volledig uitzit."