Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Agressieve incassobureaus. Zitten ze ook achter jou aan?

17 oktober 2017, 11.38 uur · Aangepast 19 oktober 2017, 16.37 uur
Door: · Foto:

Incassobureaus kopen steeds vaker schulden op om die vervolgens met harde hand te innen. Ze brengen hoge incassokosten in rekening. Mensen die al grote problemen hebben, raken zo nog dieper in de schulden.

Handel in schuld
Als telefoonbedrijven, webwinkels en andere bedrijven hun vorderingen niet zelf willen opeisen bij wanbetalers, kunnen ze die doorverkopen aan een incassobureau. Ze hoeven dan niet zelf achter de schuldenaren aan en zijn ze in één keer van hun probleemkredieten af. In ruil betaalt het incassobureau een fractie van het bedrag aan uitstaande vorderingen.

Winst maken
Het doorverkopen van dit soort schulden aan incassobureaus is de laatste twee jaar sterk in opkomst in Nederland. De Autoriteit Consument & Markt noemt dit in de Volkskrant een zorgelijke ontwikkeling. Incassobureaus die voor eigen rekening wanbetalers achter de broek aan zitten hebben er nog meer belang bij om hard op te treden dan incassobureaus die in opdracht van anderen schulden innen. Elke schuld die onder druk wordt voldaan, draagt dan bij aan de winst.

Geen overleg
Volgens Marco Florijn van de branchevereniging voor schuldhulpverleners NVVK zijn incassobureaus vaak slecht bereikbaar voor overleg over een openstaande rekening. Dat noemt hij bij de NOS 'Enorm frustrerend. Veel schuldregelingen stranden door het toedoen van incassobureaus.' Ondertussen loopt de schuld door allerlei bijkomende kosten die het incassobureau in rekening brengt flink op.

Naar de rechter
Incassobureaus stappen tegenwoordig snel naar de rechter om iemand tot betalen te dwingen. Vorig jaar werden zo'n 300.000 schuldprocedures bij de kantonrechter aangespannen. Florijn vindt dat incassobureaus te snel naar de rechter gaan. 'Ons rechtssysteem is zo ingericht dat je schuldproblemen eerst in overleg oplost. Pas als dat niet lukt ga je naar de rechter.'

Wat is jouw ervaring?
Heb jij wel eens met een incassobureau te maken gehad? Hoe is dat afgelopen?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]