Ga naar Content
Noord-Holland

Zomers warm, maar pas op met zwemmen in de zee

16 oktober 2017, 11.45 uur · Aangepast 16 oktober 2017, 12.00 uur
Door: · Foto: ANP/Remko de Waal

NOORD-HOLLAND Met temperaturen die kunnen oplopen tot 26 graden kan het vandaag weleens de warmste 16 oktober ooit gemeten worden. Maar wie een duik in de zee wil nemen is gewaarschuwd: het water kan verraderlijk koud zijn.

Volgens de KNRM kan zwemmen vandaag nog prima. Met een temperatuur van 15 à 16 graden is het zeewater best lekker. Maar dieper in het water kan het koud zijn, waarschuwt Mark Röpke van de Reddingsbrigade Nederland. "Blijf dus gewoon op stahoogte", zegt hij tegen NOS.

Lees ook: Prachtige nazomerdag: misschien wel warmste 16 oktober ooit gemeten

Wie dieper het water in gaat kan last krijgen van kramp door de kou. "Spieren willen warmte en als ze dat niet krijgen, trekken ze samen. Je bloedsomloop zal dan niet voldoende zijn om kracht te kunnen zetten. En dan moet je wel snel het water uit kunnen komen", legt Röpke uit.

Daar komt bij dat op veel stranden geen toezicht meer is, omdat het hoogseizoen al lang en breed voorbij is. En in zee zwemmen zonder dat iemand je in de gaten houdt, brengt al helemaal veel risico met zich mee. Wees dus gewaarschuwd.