Ga naar Content

Cherono wint Amsterdam Marathon, Nederlands record voor Nageeye [met samenvatting]

AMSTERDAM De Amsterdam Marathon is dit jaar gewonnen door de Keniaan Lawrence Cherono in een nieuw parcoursrecord van 2.05,09. Ook de tweede en derde plaats waren voor Kenianen. Norbert Kigen werd tweede en de derde plak was voor Abrahamn Kiptum. Cherono en Kigen maakten er een prachtige eindstrijd van, die pas in het Olympisch stadion werd beslist in het voordeel van Cherono. Uiteindelijk eindigden liefst vijf atleten onder de 2.06. Abdi Nageeye kwam als achtste binnen in een nieuw Nederlands record van 2.08,16. Edwin de Vries was de tweede Nederlander. Hij liep in zijn eerste marathon een tijd van 2.19,36. Bij de vrouwen eindigde de Ethiopische Tadelech Bekele als eerste in 2.21,54.

Al snel na de start ontstond een kopgroep van achttien Afrikaanse lopers, die hoopten een snelle tijd neer te zetten op het vlakke parcours in Amsterdam. Lang liepen ze precies op het schema van het parcoursrecord, dat op naam staat van Daniel Wanjiru, die vorig jaar uitkwam op 2.05,21.

Abdi Nageeye
Abdi Nageeye hoopte in de 2.08 te lopen. Hij liep in een tweede groep samen met de hazen Michel Butter en Khalid Choukoud. Het was de bedoeling dat Butter tot 21 kilometer zou hazen en zich daarna terug zou laten zakken om zijn trainingsgenoot Edwin de Vries te helpen bij zijn eerste marathon. Maar al voor het 15 kilometerpunt moest Butter afhaken omdat hij niet in zijn ritme kwam en hij liet zich dus al eerder terugzakken. Butter is zelf in voorbereiding op de marathon van New York, die over drie weken op het programma staat. 

Eindstrijd spannend
Na 30 kilometer ontbrandde de strijd echt en bleven er uiteindelijk vijf lopers over, die het tempo hoog hielden. Vlak voor de groep het Vondelpark in liep bleven daarvan drie Kenianen over: Nobert Kigen, Lawrence Cherono en Abraham Kiptum. Cherono en Kiptum vochten een verbeten strijd uit, die pas eindigde in het Olympisch Stadion en die een parcoursrecord van 2.05,09 opleverde van Cherono.

Nederlands record Nageeye
Abdi Nageeye kende een fantastische eindspurt en eindigde een minuut onder zijn oude tijd in een nieuw Nederlands record van 2.08,16. Het oude record stond op naam van Kamiel Maase in 2.08,21, die dat in 2007 liep in Amsterdam.

Edwin de Vries
Edwin de Vries wilde vooraf onder de 2.20 lopen in zijn eerste marathon. Hij slaagde daarin en kwam in 2.19,36 over de finish.

Tadelech Bekele
Bij de vrouwen kwam de Ethiopische Tadelech Bekele als eerste over de finish in 2.21,54. Dat was een minuut sneller dan haar persoonlijk record dat op 2.22,23 stond.

Bekijk de hieronder de compilatie van de wedstrijd.

Video #172166