Ga naar Content

Inspraakavonden Van Haeringenplantsoen wassen neus: 'Alle bomen gaan er gewoon aan'

NIEUW-VENNEP De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een participatiebijeenkomst over het Van Haeringenplantsoen in Nieuw-Vennep. De gemeente presenteerde het aangepaste renovatieplan en heeft hierbij de suggesties uit de buurt in meegenomen. Maar veel omwonenden zien dat anders en voelen zich gepasseerd.

In mei werd de buurt opgeschikt door het besluit van de gemeente dat 74 van de 110 bomen in het monumentale Van Haeringenplantsoen gekapt zouden worden. Na fel protest uit de buurt werd er door de gemeente een participatietraject uitgezet, zodat de buurt kon meedenken over wat ervoor in de plaats terug zou komen. Maar veel bewoners ervaren de participatiebijeenkomsten als een zoethoudertje. 

Lees ook: Nieuw-Venneppers fel tegen kap 74 bomen: "Er is niets mis met ze!"

Wassen neus participatie
"We hebben vier maanden gepraat, zoveel dat onze tongen blauw zagen. Maar dat maakt allemaal geen reet uit, die bomen gaan eraan", roept omwonende Anne Stins van het Actiecomité Red het Van Haeringensplantsoen tegen de plannenmakers. Volgens hem is de hele participatietraject een grote wassen neus. "Het enige waar we wat over mogen zeggen is de kleur van de bloemetjes. Maar als we het willen hebben over waar het werkelijk om gaat, dan moet je je mond houden."  

Veel omwonenden begrijpen niet waarom de gemeente zoveel gezonde bomen wil kappen. Volgens een onderzoek van het actiecomité blijkt namelijk dat veel bomen helemaal niet ziek zijn en nog jaren meekunnen, mits ze goed onderhouden worden. En dat is precies waar het volgens hen aan schort. "De bereidheid om deze prachtige bomen te redden is er gewoon niet. Ze hebben een plan in hun hoofd en zo moet het gebeuren en niet anders", zegt Stins ontredderd.

Investering voor dertig jaar
Gebiedsmanager Maarten Treep, die de bijeenkomst in goede banen probeert te leiden, geeft toe dat niet alle bomen ziek zijn. "De bomen zijn aan het eind van hun groeiperiode en gaan geen jaren meer mee", legt hij uit. "We investeren daarom in nieuw groen en in nieuwe bomen, zodat het park ook de komende dertig jaar gewoon mooi en gezond blijft."

Volgens veel bewoners heeft de gemeente jarenlang slecht onderhoud gepleegd en wil het  nu op een makkelijke manier een oplossing voor het probleem vinden. "Als je het niet onderhoudt, dan zitten we over een aantal jaren met dezelfde situatie", zegt een omwonende. Haar man vult haar aan: "Over dertig jaar krijgen we weer opnieuw een nieuwe kaalslag. Dat is het beleid, zeg maar."   

Wel geluisterd
Verantwoordelijk Wethouder Marjolein Steffens-van de Water laat weten dat er juist wel naar de bezwaren van omwonenden geluisterd is. Zo heeft de gemeente besloten om de bomen van het omstreden Akenlaantje nog even te laten staan tot 2022. "We hebben een extra moment ingebouwd waarop we opnieuw kijken of bomen waarvan we nu al hebben gezegd dat ze weg moeten, tegen die tijd ook écht moeten worden gerooid of dat er uitstel mogelijk is", schrijft ze op de website van de gemeente.