Ga naar Content

Vier windturbines in Haarlem staan al jaren stil: "Echt een zielige vertoning"

HAARLEM De stad Haarlem maakt een slechte beurt in duurzaam Nederland: de vier windturbines die de stad rijk is, staan al vele jaren stil. "Echt een zielige vertoning", zegt Benno Boeters van Spaarnezaam. Deze coöperatie zonder winstoogmerk is druk met de duurzame toekomst en gaat minstens zeshonderd zonnepanelen plaatsen op het nieuwe NZH-museum in de Waarderpolder.

Woensdagavond houdt Spaarnezaam een informatieavond over de zonnepanelen in het NZH-museum aan de A. Hofmanweg 35 in Haarlem. Inwoners die uit vier postcodegebieden, die zelf geen panelen op het dak kunnen plaatsen, kunnen deelnemen in dit project. Dit wordt het zesde gezamenlijke zonnedak in Haarlem.

Haast
De initiatiefnemers van Spaarnezaam betogen dat Haarlem veel meer haast moet maken met het verduurzamen van de stad. Zeker ook omdat Haarlem zelf als doelstelling heeft in 2040 aardgasvrij te zijn.

Dan is het niet handig wanneer vier windmolens al jaren niet draaien. "Op de achtergrond zie je ze in Amsterdam mooi draaien, waarom niet in Haarlem?", zegt Boeters.

De gemeente en de eigenaar van de molens, energiebedrijf Liander, zijn zelf ook niet blij met het stilstaan. Maar provinciale regels en het wegblijven van een exploitant maakten het in het verleden onmogelijk om de wieken te laten draaien. Nu zijn de turbines te oud om nog te kunnen draaien.

Oplossing
De twee partijen pakken de handschoen op en laten weten dat ze deze herfst nog om de tafel gaan zitten om een oplossing te bedenken. De windturbines gaan weg en er komen geen nieuwe voor terug. Zij gaan het mogelijk maken dat er op een 'andere manier' gezorgd gaat worden voor duurzame opwekking van energie op het terrein, laten ze weten.

Benno Boeters baalt ervan dat provinciale regels de duurzame ontwikkeling in de weg zitten. "Er is een Haarlems initiatief voor het vervangen van deze turbines. Met windmolens uit West-Friesland, dus ook nog eens uit de provincie."

Volgens Boeters zijn er legio voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat er veel meer vaart moet worden gemaakt. Zoals bijvoorbeeld het opvangen van restwarmte bij bijvoorbeeld datacentra. Daar zou koffiebrander Levelt in Haarlem weer op kunnen draaien.

Foto: NH Nieuws