Ga naar Content

Moeder van vermoord kind doet verhaal: "Elfin was mijn zonnestraaltje"

AMSTERDAM In de zomer van 2016 gebeurt Shanti Schiks het allerergste wat je als moeder kan overkomen. Haar elf maanden oude zoontje, Elfin, komt om het leven. Hij wordt vermoord door zijn vader, Shanti's ex-vriend.

Het is die dag, 22 juli 2016, groot in het nieuws. In de Amsterdamse Rivierenbuurt gooit een vader zijn kind uit het raam. Zelf springt hij erachteraan. 

Lees ook: Fajah Lourens over familiedrama: "Mijn zoontje heeft alles gezien"

Shanti Schiks komt aan het begin van de middag haar zoontje ophalen bij haar schoonmoeder. Sinds zij en haar vriend uit elkaar zijn, past haar schoonmoeder vaak op. Shanti heeft een goede band met haar. Met haar ex, die al langer psychische problemen heeft, is het contact ingewikkelder. Om ruzies te voorkomen is de afspraak dat zij die 22e juli Elfin pas ophaalt als haar ex de deur uit is.

Lees ook: Hier sprong een man met zijn kind uit het raam: "Nooit zoiets meegemaakt"

Maar bij aankomst in de Rivierenbuurt blijkt hij nog bij zijn moeder thuis. Hij trekt Shanti naar binnen en haalt een handgranaat te voorschijn. In paniek vlucht Shanti het huis uit. Bij de buurvrouw belt zij de politie. Dan ziet zij haar zoontje Elfin uit het raam vallen. Als hij op de grond terecht komt is hij op slag dood. Achter hem aan valt ook zijn vader naar beneden. Elfin's grootmoeder blijkt dan al dood in huis te liggen.

In shock
Voor Shanti breekt de moeilijkste periode van haar leven aan: "Ik was in shock. Ik heb mijn kind opgebaard gezien. Dat is bizar, gestoord en raar. Maar wat ik zag bij Elfin was vooral: sereniteit. Dat gaf mij veel rust, ik voelde dat hij vrede had." 

Om haar grote verdriet een plek te geven besluit Shanti erover te schrijven. Gedetailleerd beschrijft zij haar rouwproces. "Ik ben mezelf gaan omarmen. Zo van: "voel het maar Shant, ik hou van je.""

Eerbetoon
Uiteindelijk komt er een boek voort uit wat zij van zich af schrijft: Elfin. Het is een klein monumentje voor het jongetje. Shanti: 'Hij was mijn zonnestraaltje. Hij vond altijd alles prima, maar hij was ook ondeugend. Een echt jongetje. Hij blijft altijd bij mij."

Foto: