Ga naar Content
Noord-Holland

Minder littekens voor brandwondenpatiënt met gekweekte huid: "Stap dichter bij grote droom"

9 oktober 2017, 13.00 uur · Aangepast 9 oktober 2017, 13.23 uur
Door: · Foto:

BEVERWIJK De drie Nederlandse brandwondencentra, waaronder die in Beverwijk, beginnen deze maand met het behandelen van patiënten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de slachtoffers zelf. Daarmee zijn ze de eerste in Europa die de nieuwe behandeltechniek in praktijk brengen.

"Dit is een fantastische ontwikkeling", vertelt Merel van der Mark van de Nederlandse Brandwondenstichting aan NH Nieuws. "Voor een patiënt betekent dit een sneller en beter herstel. En het is een stap dichter bij de droom: als brandwondenpatiënt zonder littekens door het leven."

Behandeling
"Als een patiënt nu wordt opgenomen in één van de centra, halen we met toestemming een paar vierkante centimeter gezonde huid weg", vertelt onderzoeker Esther Middelkoop. "In een paar weken tijd kweken we daar een soort nieuwe huid van, die we transplanteren naar de brandwond. De wond gaat genezen en krijgt door de toegevoegde kweekhuid een betere structuur."

Daardoor ziet de brandwond er na genezing beter uit, met minder littekens. Een belangrijke en vooruitstrevende ontwikkeling, aldus Middelkoop. "Deze toepassing is uniek. Het is nog wel spannend hoe het zich nu gaat ontwikkelen. We hebben het met positieve resultaten getest in het lab, nu wordt het tijd voor de praktijk."

Start
Patiënten met ernstige brandwonden worden in Nederland behandeld in drie centra, in Beverwijk, Groningen en Rotterdam. In de komende maand gaat de nieuwe behandeltechniek van start.