Ga naar Content

NH Peilt: Wat betekenen de nieuwe hypotheekregels voor jou?

De hypotheekrente-aftrek wordt versneld beperkt en het volledig aflossen van je hypotheek wordt duurder. Wat betekenen de plannen van Rutte III voor jou?

Hypotheekrente-aftrek
Huizenbezitters mogen een deel van de hypotheekrente die ze elke maand betalen, aftrekken van hun inkomstenbelasting. Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is van plan die hypotheekrente-aftrek elk jaar met 3 procent te beperken, tot een maximum van 37 procent. Nu is de maximale hypotheekrente-aftrek 50 procent. Het kabinet wil de pijn van deze maatregel wat verzachten door het eigenwoningforfait iets te verlagen.

Eigenaar afgelost huis duurder uit
Een ander plan: Mensen die hun hypotheek de afgelopen jaren (bijna) volledig hebben afgelost, moeten toch eigenwoning-forfait betalen. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat bij het inkomen wordt opgeteld, gebaseerd op de WOZ-waarde van een woning. In de wet-Hillen is in 2005 geregeld dat mensen die hun hypotheekschuld hebben afgelost, geen eigenwoningforfait betalen.

Onbetrouwbaar
VVD, CDA, D66 en CU verwachten een miljard te besparen op het afschaffen van de wet, die ooit in het leven werd geroepen om aflossen te stimuleren. 'Mensen zijn de klos', zegt VVD-coryfee Hans Wiegel in De Telegraaf. Hij wijst erop dat de overheid zich onbetrouwbaar toont, door mensen eerst voordeel te bieden in ruil voor aflossing en vervolgens dat voordeel weer af te pakken. 'Nu denkt de overheid: daar is wat te halen!'

Wat vind jij?
Wat betekenen de nieuwe hypotheekplannen van het aanstaande kabinet Rutte III voor jou?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: