Ga naar Content
Noord-Holland

Na Gooise Meren aast 50Plus nu ook in Amsterdam en Bergen op zetels

7 oktober 2017, 23.55 uur · Aangepast 8 oktober 2017, 10.11 uur
Door: · Foto: ANP / Sander Koning

NOORD-HOLLAND Ouderenpartij 50Plus doet bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar 'zeer waarschijnlijk' mee in drie Noord-Hollandse gemeenten.

Het gaat om Amsterdam, Bergen en Gooise Meren, zo laat de partij vandaag weten. In totaal hebben de regionale partijbesturen zo'n 50 Nederlandse gemeenten voorgedragen. Na toetsing door het hoofdbestuur zijn er daarvan 23 overgebleven, waaronder de drie Noord-Hollandse gemeenten.  

Lees ook: Voorzitter 50Plus uit partij gezet wegens schoolreisje

Haar lokale debuut maakte 50Plus in Gooise Meren. Toen inwoners van Bussum, Naarden en Muiden op 19 november 2015 naar de stembus gingen voor een nieuwe gemeenteraad van de fusiegemeente Gooise Meren konden zij als eersten van Nederland op 50Plus stemmen. Het leverde de partij twee zetels op, die vanaf 1 januari 2016 in gebruik werden genomen.  

In Amsterdam en Bergen doet de partij voor het eerst in de geschiedenis een gooi naar zetels. Een andere ouderenpartij heeft inmiddels wel voet aan de grond in de hoofdstad: de Partij voor de Ouderen kwam daar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 met één zetel in de raad. 

'Toekomstige ouderen'
"De vele aanmeldingen en voordrachten vanuit de regio’s laten op duidelijke wijze zien hoe groot de betrokkenheid en gedrevenheid binnen onze partij is om voor ouderen, én toekomstige ouderen, het verschil te maken in Nederland", zegt landelijk partijvoorzitter Jan Zoetelief. "Het vervult mij dan ook met trots dat 50PLUS in 23 gemeenten hoopt mee te gaan doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen." 

De partij benadert de komende weken de leden in de deelnemende gemeenten over de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Zoetelief: "Het is een hele klus voor een partij om in zoveel gemeenten voor de eerste keer aan gemeenteraadsverkiezingen mee te doen."