Ga naar Content
Noord-Holland

Mogelijke asbestbesmetting bij Tata Steel

7 oktober 2017, 13.08 uur · Aangepast 7 oktober 2017, 15.37 uur
Door: · Foto: Shutterstock

IJMUIDEN Bij Tata Steel in IJmuiden heeft mogelijk asbestbesmetting plaatsgevonden. Dat heeft het bedrijf aan het personeel gemeld.

Tata Steel is door een bedrijf geïnformeerd dat er bij werkzaamheden van dat bedrijf op het terrein van Tata Steel mogelijk asbesthoudend materiaal is gebruikt. Die werkzaamheden zijn direct stilgelegd. Ook is de locatie waar de werkzaamheden plaatsvonden afgezet.

Het asbesthoudende materiaal is grit en wordt gebruikt om oppervlaktes te stralen. Alle straalwerkzaamheden zijn uit voorzorg stilgelegd. Tata Steel is een grootschalig onderzoek gestart naar de hoeveelheid van het materiaal op het terrein.

In juli liet het staalconcern weten dat tot half oktober straal- en conserveringswerkzaamheden worden uitgevoerd aan de hoogoven en oxygashouder op het terrein.

Crisisteam
FNV Metaal-bestuurder Aad in 't Veld bevestigt dat het crisisteam van Tata Steel een onderzoek is gestart. "Mijn zorg zit bij de werknemers en welke maatregelen we moeten nemen om ze te beschermen", zegt hij tegen NH Nieuws.

Lees ook: Medewerkers afvalverwerkingsbedrijf mogen terrein niet verlaten, ontsmetting noodzakelijk

Gisteravond is in het Westelijk Havengebied van Amsterdam het terrein van Afval Energie Bedrijf (AEB) afgezet, omdat daar ook mogelijk asbest is gevonden. Zo'n 120 medewerkers mochten het terrein niet af.

Het asbest zou zijn meegekomen met staalslijpsel dat bij AEB bezorgd is. Het bedrijf dat het grind leverde heeft het AEB later gebeld, omdat er een vermoeden bestond dat er asbest tussen zat. Het is nog niet duidelijk of dit verband houdt met de mogelijke asbestbesmetting bij Tata Steel.