Ga naar Content

Zaankanters willen een tweede Hempont: "Het is druk, heel druk"

ZAANDAM Er moet een tweede Hempont komen. Dat vinden de Zaankanters, die de dagelijks overvolle boten tussen Zaandam en Amsterdam zat zijn. Vooral tijdens de spits staat de pont bomvol.

Al vroeg in de ochtend is het een drukte van belang bij de Hempont in Zaandam. "Toen de ring A10 opgeknapt werd, voeren er twee ponten en ging hij om de tien minuten", verzucht een vrouw op de pont om 07.00 uur. "Jammer dat die tweede pont weg is."

Zij staat, net als veel andere reizigers, klem tussen alle fietsen. Medereizigers beamen haar verhaal. "Het is druk, heel druk." De kapitein ziet dat mensen proberen voor te dringen om op de pont te komen, want als ze hem missen, moeten ze twintig minuten wachten. En hij is niet coulant: "We wachten niet, we gaan gewoon op tijd weg."

Noodgevallen
Volgens het GVB wordt de reservepont alleen ingezet bij noodgevallen of bij extra drukte zoals dit weekend, als de Coentunnel dicht gaat. Een extra pont kost vijf miljoen euro. Het is de vraag of Amsterdam of Zaanstad dat wil betalen.

Regioprobleem
Eric Selmeijer van Democratisch Zaanstad neemt de pont iedere dag om op zijn werk te komen. In zijn blog uit hij zijn ongenoegen. "Het wordt tijd voor een tweede pont", laat hij weten aan NH Nieuws. "Het is niet alleen Zaanstad en Amsterdam die gebruik maken van deze pont. Er komen ook mensen uit Alkmaar en Castricum. Het is misschien wel een probleem voor de hele regio."

Foto: HFV Photo Services