Ga naar Content
Noord-Holland

Politie jaagt op online handelaars in illegaal vuurwerk

5 oktober 2017, 12.30 uur · Aangepast 5 oktober 2017, 13.27 uur
Door: · Foto: Shutterstock

SCHAGEN De politie doet onderzoek naar verkopers en kopers van illegaal vuurwerk via duizenden Nederlandse profielen en websites . Alle kopers en verkopers van het vuurwerk kunnen de politie binnenkort op hun stoep verwachten. In Schagen zijn er gisteren al meerdere processen-verbaal opgemaakt.

Dit wordt de grootste landelijke zoekactie naar onlinehandel in illegaal vuurwerk, meldt het AD. Op sociale media worden de illegale producten, zoals cobra's en lawinepijlen, massaal aangeboden. "De afgelopen jaren was de pakkans te laag. We gaan de handel nu frustreren", vertelt projectleider Marcel Kruize aan het AD. Er zijn dankzij internetblogs 1400 Nederlandse in beeld bij de politie.

Schagen
Bij de landelijke actiedag zijn gisteren in Schagen al 63 processen-verbaal opgemaakt. "Die mensen kunnen binnenkort een bezoekje van de politie verwachten", zegt Kruize. "Bij ernstige zaken starten we een groot strafrechtelijk onderzoek".  

De politie komt de verdachten op het spoor omdat ze vaak een e-mailadres of 06-nummer in advertenties plaatsen. Deze gegevens worden nagetrokken in de politiesystemen. Wanneer een persoon al eerder contact heeft gehad met de politie hebben zij een match en gaan ze op zoek naar meer bewijs dat de persoon betrokken is bij illegale handel