Ga naar Content

Werkdruk vooral hoog op kleine basisscholen: "Er moet nu echt wat gebeuren"

WOGNUM Duizenden leerkrachten uit het basisonderwijs gaan morgen staken. Ze willen dat de werkdruk wordt verlaagd en eisen betere arbeidsvoorwaarden. "Er moet echt wat gebeuren, anders gaan mensen afhaken", zegt Nine Kerkvoort, directrice van basisscholen 'De Akker' in Opmeer en 'De Speelwagen' in Wognum.

Nine Kerkvoort legt zelf ook het werk neer morgen. Ze merkt op haar scholen ook dat de werkdruk veel te hoog is. Vooral op de kleine basisschool De Akker in Opmeer hebben de leerkrachten het zwaar. "Als er activiteiten naast het lesgeven georganiseerd moeten worden, zoals de Kinderboekenweek, dan moet een leerkracht dat toch vaak alleen doen. "

Lees ook: Grote lerarenstaking: hier kun je wél met je kind terecht

Op De Akker zitten 72 kinderen en de school heeft maar 8 personeelsleden. Veel klassen bestaan uit gecombineerde groepen. De school in Wognum heeft 180 leerlingen en 20 personeelsleden. "Als er op De Speelwagen wat georganiseerd moet worden, dan doen de leerkrachten dat vaak samen waardoor de werkdruk minder hoog is."

Lees ook: Docenten basisscholen staken op 5 oktober

Ook heeft De Speelwagen een onderwijsassistent die veel taken overneemt, zoals kopieerwerk, pleinwacht en ondersteuning van kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. "Ik ben eigenlijk de vliegende keep van de school", vertelt Tineke Stoelwinder. 

Kleinere klassen
Kerkvoort vindt dat basisschool De Akker ook een onderwijsassistent nodig heeft. Daarbij zouden de klassen kleiner moeten zodat er beter les kan worden gegeven. "Dat is beter voor de kinderen en ook beter voor ons."

Ze vindt ook dat de salarissen omhoog moeten. "We verdienen veel minder dan onze collega's in het voortgezet onderwijs, terwijl we net zo lang hebben gestudeerd. En wij moeten naast het lesgeven heel veel andere dingen organiseren. Dan zouden de salarissen toch ook gelijk getrokken moeten worden."

Foto: NH Nieuws