Ga naar Content
Noord-Holland

'Nieuwe dienstregeling Amsterdam-Eindhoven nauwelijks invloed op wachttijd overwegen'

3 oktober 2017, 12.13 uur · Aangepast 3 oktober 2017, 12.27 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Overwegen op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven zijn nauwelijks langer dicht op dagen waarop de NS iedere tien minuten in beide richtingen een intercity laat rijden. Volgens ProRail zijn de spoorbomen gemiddeld zo'n twee minuten per uur langer gesloten.

"De doorstroming van het wegverkeer verloopt vlotjes", stelt de spoorbeheerder vast na vier testdagen.

Op woensdagen doen ProRail, de NS en duizenden reizigers ervaring op met de nieuwe dienstregeling. Het is de bedoeling dat vanaf 10 december dagelijks om de tien minuten een intercity van Eindhoven naar Amsterdam rijdt en vice versa. Dat betekent meer treinen en meer kans op een zitplaats.

Maar er zijn ook nadelen. Zo had ProRail vooraf geschat dat de drukste overwegen in het ongunstigste geval maar liefst 41 minuten per uur dicht zouden zijn tijdens de spits. Dat blijkt reuze mee te vallen: de drukste overgang, in Vught, is tot nog toe maximaal 25 minuten per uur gesloten, meldde ProRail vandaag.

Op testdagen houdt ProRail de overwegen goed in de gaten. Inmiddels zijn 85 mensen beboet voor verkeersovertredingen op overwegen.