Ga naar Content

Commotie om 'luguber' kunstwerk voor verpleeghuis Westerhaven in Hoorn

HOORN Een nieuw kunstwerk voor verzorgingshuis Westerhaven aan de Westerdijk in Hoorn maakt de tongen los. Een beeld met een dergelijk 'luguber' karakter hoort niet op een plek waar mensen wonen die in hun laatste levensfase zitten, zo menen veel Horinezen.

Op de Facebook-pagina Westfries/Hoorns Open Discussie Platform regent het kritische reacties op het beeld en de gekozen locatie. "Wat afschuwelijk, en dat op zo een plek", schrijft een vrouw. "Wat een belediging voor de bewoners van Westerhaven, zo een boom voor de deur", schrijft een ander. 

Critici vallen vooral over de botten, die zichtbaar in het beeld zijn verwerkt. "De meeste zijn van kalveren en runderen", legt beeldhouwer Martine de Jong aan NH Nieuws uit. "Maar er zitten ook varkensbotten en kippenbotten in. Die heb ik uit een slachterij."

Natuurkracht
Met de Force of Healing, zoals ze het beeld heeft gedoopt, wil de beeldhouwer laten zien dat 'groeien en helen een natuurkracht is'. "Natuurlijk is er ook een connotatie met de dood, maar ook met het leven dat doorgaat."

De kritiek begrijpt ze niet goed. "Dat had ik niet verwacht. Soms is kunst provocerend bedoeld, maar dat is in dit geval niet zo." De locatie is evenmin bedoeld om reacties uit te lokken. "We hebben deze plek gekozen omdat het een goede plek is, waar het beeld geen relatie tot andere beelden heeft."

Begrafenis
Onder voorbijgangers roept het beeld gemengde reacties op. "Ik vind het wel een interessante samenstelling", zegt een man. "Ook wel luguber: ik kan er de kunst niet van inzien." Een andere man vindt het beeld 'niet zo mooi'. "Het lijkt net een begrafenis zo."