Ga naar Content

Plastic broodzak krijgt concurrentie van katoenen variant

MONNICKENDAM De Waterlandse bakkerij Kees Grutter zocht al een tijd naar een manier om met plastic te minderen. De oplossing vonden ze in de ouderwetse, katoenen broodzak.

"Iedereen is op zoek naar een manier om te minderen met het gebruik van plastic", zegt Greetje Grutter, eigenaresse van de bakkerij. "En wij willen hiermee een klein stapje zetten. Vroeger ging je altijd met je boodschappentas naar de groenteman en werd er bijna niks verpakt."

Dagopvang maakt de zakken
Dagopvang 'Het Weeshuis' in Monnickendam maakt deze broodzakken. Het idee was voor de zomervakantie ontstaan en nu zijn de cliënten twee dagen per week hard aan het werk om de zakken te produceren. En dat gebeurt stuk voor stuk met de hand, waar veel tijd in gaat zitten. "Ik maak er per dag minimaal vijf", vertelt Tom. Hij werkt voornamelijk achter de naaimachine en stikt de broodzakken in elkaar. "In het begin was het wel moeilijk, maar nu ik vaker een broodzak in elkaar heb gezet is het niet zo moeilijk meer."

Trots
Chantal Dikken, die begeleiding geeft bij het maken van de broodzakken, is vol trots. "We maken ze met veel passie en liefde. Het is een heel leuk product om te maken. We hebben een paar maanden geleden contact gezocht met Bakkerij Kees Grutter om te vragen of zij ze willen verkopen. En zij reageerde gelijk enthousiast."

De herbruikbare broodzakken worden nu dus verkocht, maar wat gebeurt er met de oude, vertrouwde plastic zakjes? Geen zorgen, geeft Greetje aan. Ook die blijven gewoon, naast de katoenen variant, in de winkel verkrijgbaar.

Foto: