Ga naar Content

NH in de dierentuin: Zeekoeien vangen in Suriname

AMSTERDAM Artis wilde in de jaren zestig graag zeekoeien hebben. Toen een verblijf voor ze was gebouwd, bleek er in de handel echter geen zeekoe te krijgen te zijn.

De Surinaamse premier Pengel bracht uitkomst. Van hem kreeg Artis toestemming twee zeekoeien uit het wild te vangen. Artis-bioloog Dick Dekker werd naar Suriname gestuurd om een vangprogramma op te zetten.

Dat bleek echter niet zo eenvoudig te zijn. "Er waren niet echt goede netten aanwezig. Het waren netten waar ze doorheen braken als je ze eindelijk te pakken had. Zo'n zeekoe weegt wel zo'n twee-, driehonderd kilo", legt Dekker uit.

Lees ook: NH in de dierentuin: Met een olifant door de stad

Ook toen de dieren uiteindelijk waren gevangen, waren de problemen nog niet over. "We hadden ze in een moerasgebied gevangen. De vissers die ze hadden gevangen had ik al betaald. En die weigerden toen die dieren er weer uit te vangen, die wilden weer geld."

Vertraging
Met vertraging kwamen de dieren dan alsnog in Artis aan. In Artis is toen voor het eerst in gevangenschap een jonge zeekoe geboren. Dankzij die geboorte heeft Artis een heleboel feiten over zeekoeien boven water weten te krijgen. 

"Zo wisten we nu wat meer over de draagtijd. Dat was tot die tijd onbekend. We kwamen er ook achter dat het jong donkergrijs was bij geboorte en niet roze, zoals in de literatuur was vermeld. Ook dat was tot dan toe niet bekend." 

Foto: Artis