Ga naar Content

NH Onderneemt: Befaamde modeontwerpers in de rij voor plissé van Syrische vluchteling

HUIZEN Hij heeft pas drie maanden een eigen bedrijf, maar heeft nu al de aandacht getrokken van grote modeontwerpers. De 'kroonprins van de plissé', noemt mode-ontwerper Mattijs van Bergen de uit Syrië afkomstige Bakri Shoukeh.

Samen maakten ze een jurk voor koningin Máxima. Ook andere ontwerpers hebben al contact gezocht met de 29-jarige Bakri om zijn plissé's te verwerken in hun creaties.

Bakri had al op zijn eenentwintigste een bloeiend plissé-bedrijf in Aleppo. Van de ene op de andere dag moest hij vanwege de oorlog zijn land ontvluchten. Hij liet alles achter en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. "Ik werd hier door overheid heel goed opgevangen", zegt hij in zijn kleine atelier op een industrieterrein in Huizen.

De plissé is een techniek die in Nederland vrijwel niemand beheerst. Je maakt een mal van karton en tussen twee lagen komt de stof te liggen die vervolgens in een stoommachine de uiteindelijke vorm krijgt. Bakri is de enige in Nederland die plissé's maakt. Hij hoopt binnen niet al te lange tijd net als vroeger in Syrië weer een groot bedrijf te hebben.

Foto: NH Nieuws