Ga naar Content

Frustratie in Andijk: na 6 maanden is GSM-mast nog niet in gebruik

ANDIJK Al jaren hebben de inwoners van Andijk en omgeving te maken met slechte dekking van het mobiele netwerk. Na jaren zeuren, heeft KPN afgelopen april een GSM-mast geplaatst die alle problemen zou moeten oplossen. Maar de mast is niet in gebruik genomen, tot grote frustratie van veel inwoners.

Gerrit van Keulen, voorzitter van de dorpsraad in Andijk, vindt dat hij en de andere inwoners veel te lang aan het lijntje worden gehouden. "Eerst werd ons een mast beloofd. Die zou opeens niet meer nodig zijn omdat het netwerk zou verbeteren. Toen kwam er uiteindelijk toch een mast en die werkt niet. Het is gewoon knudde. "

De slechte dekking levert regelmatig problemen op in het dorp. Zo is het voorgekomen dat mensen een noodnummer belden, maar niemand aan de lijn kregen omdat ze geen bereik hadden. Ook veel bedrijven horen regelmatig van klanten dat ze slecht bereikbaar zijn. 

Steun
Gerrit vindt het de hoogste tijd dat er wat aan gedaan gaat worden en hij krijgt steun. Piet Ligthart, raadslid (CDA) van de gemeente Medemblik, heeft de telefoon gepakt en is zelf gaan bellen om te achterhalen waarom de mast niet in gebruik is genomen. 

Hij kwam er al snel achter dat niks in de weg staat, omdat alle nodige vergunningen half juni al zijn afgegeven. "Ik vind het op z'n minst vreemd. We zien wel vaker dat grote bedrijven, kleine bedrijven inzetten om dingen voor ze te regelen. En dat het dan ergens vertraging oploopt. Dat is hier zeker het geval." 

KPN laat in een reactie weten dat de vergunning voor de stroomvoorziening van de zendmast, lang op zich heeft laten wachten. Maar die is nu binnen en de werkzaamheden worden ingepland. Op korte termijn zal de mast in gebruik worden genomen.

Foto: NH/Marieke Pijlman