Ga naar Content

Zeiltocht naar Cariben voor stagiair één groot avontuur

IJMUIDEN Het leven van Peter Veenstra is momenteel één groot avontuur. Met enkele studiegenoten van het Nova College Maritiem in IJmuIden vaart hij met een tallship in vijf maanden van Oslo naar de Cariben.

Voor een korte tussenstop lag de Christan Radich in IJmuiden, de thuishaven van Peter, afkomstig uit Landsmeer. In het gezelschap van een paar IJmuidense studiegenoten is hij nu een dag of tien onderweg, een fractie van de totale reis. Via Las Palmas gaat de driemaster naar de Cariben. Daar zijn ze over een maand of vijf, ongetwijfeld vele ervaringen rijker.

Peter had niet verwacht dat hij voor zijn stage op een zeilschip terecht zou komen. Eerder dacht hij ervaring op te doen op een vracht- of cruiseschip. Maar het kostte hem moeite een geschikte plek te vinden. Het Nova College Maritiem hielp hem en zijn studiegenoten aan deze stageplek. "En daar ben ik heel blij mee", zegt Peter. "Ik heb het gevoel dat we heel veel leren."

Hij verwacht niet alleen maar leuke tijden, houdt ook rekening met moeilijke tijden. "Ik ben nog nooit zo lang van huis geweest. Dus ik zal mijn ouders en mijn vrienden best wel gaan missen. Maar als crew zijn we één vriendengroep, dus we zullen elkaar zeker steunen."

Foto: