Ga naar Content
Noord-Holland

Provincie: 'reizigers tevreden over de bus, wel meer klachten'

27 september 2017, 11.59 uur · Aangepast 27 september 2017, 12.28 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

HAARLEM De Noord-Hollandse busreizigers zijn over het algemeen tevreden over het vervoer. De klanttevredenheid is met gemiddeld een 7,7 net iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 7,6. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van de concessies openbaar vervoer van de Provincie Noord-Holland.

Noord-Hollandse busreizigers legden in 2016 ruim 211 miljoen kilometer met de bus af. Dat gaat om de regio's waar de provincie verantwoordelijk is voor het busvervoer: Gooi- en Vechtstreek, Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond. De bussen rijden in bijna negen op de tien keer op tijd en het aantal incidenten is gedaald. Die reizigers waarderen het vervoer met een ruime voldoende, dat blijkt uit landelijk onderzoek onder 82.000 reizigers.

Lees ook: Openbaar vervoer niet populair in kop van Noord-Holland

Het hoogste waarderingscijfer wordt gegeven voor een zitplaats (9) en gemiddeld het laagste cijfer voor het tarief (5,7) dat betaald moet worden. Het gebruik van de elf buurtbussen in de hele Provincie is gestegen. Enkhuizen springt er uit met een stijging van 30%, alleen in Bergen en Koggenland is er een lichte daling ten opzichte van 2015.

Daling
Er is niet alleen maar goed nieuws. Uit het rapport blijkt een lichte daling in het aantal reizigerskilometers ten opzichte van 2015, maar die komt geheel voor rekening van de regio Haarlem-IJmond. Dat zou volgens de provincie het gevolg zijn van de negen maanden dat de Velsertunnel dicht is geweest en werkzaamheden voor de HOV-buslijn.

Lees ook: NH Panel ontevreden over openbaar vervoer: "Liever in de file dan in een volle trein" 

Ook is het aantal klachten in alle regio's toegenomen naar bijna 4200, met name in regio Gooi en Vechtstreek is er een forse toename (+14,4%, totaal 818). Hoe dat komt of wat de klachten inhouden, wordt niet genoemd. In de Gooi en Vechtstreek is gebruik van het busvervoer ten opzichte van het aanbod het hoogst, in Noord-Holland Noord het laagst. Zo blijkt uit de cijfers van de provincie.

Weinig gebruik OV-chipkaart
Uit eigen onderzoek van het NH Panel bleek al eerder dat het openbaar vervoer in de kop van Noord-Holland minder populariteit geniet. In het gebied tussen Texel en Schagen beschikt bijvoorbeeld maar 34 procent van de inwoners over een OV-chipkaart op naam. Ter vergelijking, in Haarlem is dit met 59,8 procent bijna het dubbele en in Amsterdam beschikt zelf 79,3 procent over een persoonlijke OV-chipkaart. Vier op de vijf deelnemers aan ons onderzoek gaf aan de busverbindingen onvoldoende te vinden. Het is voor velen daarmee geen alternatief voor de auto.

Lees ook: Inwoners Bakkum boos om verdwijnen van bus

Recent werd duidelijk dat vanaf volgend jaar, als de nieuwe concessie van Connexxion in gaat, er vier buslijnen in de Noord-Holland Noord worden geschrapt. Onder meer in Bakkum zijn ze hier boos over en hopen ze met protest het tij te keren.