Ga naar Content

NH in de dierentuin: Met een olifant door de stad

AMSTERDAM Lopend met een olifant door Amsterdam. Daar kunnen we ons natuurlijk nu natuurlijk niets meer bij voorstellen, maar voormalig dierverzorger Willem Meijlink deed dat gewoon.

"In de jaren zestig hadden we een olifant waarvan we wilden weten of ze wel goed aankwam, qua gewicht", legt Meijlink uit. "We wilden weten of ze voldoende voedingsstoffen binnenkreeg en daardoor goed zou groeien. En dat kon je alleen doen door haar te wegen." 

Lees ook: Nieuw olifantenverblijf in Artis: van lelijke parkeerplaats tot prachtplek

Maar zo'n grote weegschaal hadden ze bij Artis natuurlijk niet. Daarom was er een afspraak met een garagehouder op de Weesperzijde, ze mochten zijn weegbrug gebruiken. En dus liep Willem samen met een olifant door de stad. "Je pakt 'm gewoon aan z'n oor, voor de rest liep 'ie gewoon los. Het was een getrainde olifant uit India, die kon je gewoon meenemen."  

Er moest ook altijd een agent mee om de twee te begeleiden. Maar wat zo'n agent had gedaan als de olifant het op een lopen had gezet, dat was niemand duidelijk. "Maar ja, wat moet ik als zo'n olifant op tilt slaat, eigenlijk kun je niet zoveel."

Foto: