Ga naar Content
Noord-Holland

Politiek praat over gebiedsverbod daders: "Moordenaar van zoon woont op steenworp afstand"

25 september 2017, 23.42 uur · Aangepast 26 september 2017, 11.14 uur
Door: · Foto:

HOOGKARSPEL In de Tweede Kamer wordt morgen gesproken over het mogelijk maken van een langdurig woonverbod voor daders van misdrijven. Jack Keijzer uit Hoogkarspel verloor zelf zijn zoon door een geweldsmisdrijf en heeft de afgelopen maanden gestreden om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen, omdat de moordenaar van zijn kind op een steenworp afstand woonde.

Keijzers zoon Pascal werd in 2008 door Emile T. vermoord. Laatstgenoemde werd tot vijftien jaar cel veroordeeld, maar kwam in 2016 vervroegd vrij. Hij vestigde zich daarna "op nog geen steenworp afstand" van Keijzer en zijn vrouw.

"We vragen hem al maandenlang om te verhuizen en hij doet het niet. Wij zijn boos daarover, de familie is boos daarover, vrienden zijn héél erg boos daarover", vertelde hij aan NH Nieuws.

Onrustig gevoel
Op dit moment bestaat er in Nederland al wel een gebiedsverbod voor daders voor bepaalde tijd. Maar zij mogen na het uitzitten van een straf weer vrij rondlopen en in dezelfde straat of wijk wonen als hun slachtoffers of nabestaanden, zoals gebeurde in het geval van Keijzer. Hij vindt dat daar snel verandering in moet komen. "Het zorgt voor een onrustig gevoel."

Lees ook: Voordeur van woning in Bovenkarspel opgeblazen: "Moordenaar van Pascal teruggepakt"

Daarom is hij in samenwerking met de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers met een onderzoek begonnen naar de mogelijkheid om moordenaars en daders van zedenmisdrijven een woonverbod op te leggen. Hij heeft twee hoogleraren gevonden die zijn visie ondersteunen.

Tweede Kamer
Maar voordat hij zelf bij de Tweede Kamer had aangeklopt over zijn voorstel, was een aantal Kamerleden hem al voor. Zo dient onder andere Madeleine van Toorenburg (CDA) morgen een motie in voor het instellen van een onderzoek naar de mogelijkheden om zo'n woonverbod op te leggen. Keijzer is blij verrast: "Het is de afgelopen tijd in een stroomversnelling gekomen, dat is echt heel goed nieuws."

Dat betekent niet dat zijn voorstel nu snel een officiële wet zal zijn. "Het is allemaal niet eenvoudig. Want wie zijn de nabestaanden precies? Zijn dat ook neefjes en nichtjes of zijn dat alleen de gezinsleden?", blikt hij vooruit op mogelijke struikelpunten in de motie.

Lees ook: Jack Keijzer wil gebiedsverbod moordenaar zoon: "Die vogel woont op nog geen steenworp afstand van ons huis"

Keijzer verwacht dat het minimaal een paar jaar gaat duren voordat er een definitieve beslissing genomen zal worden. "Dat zag je met het spreekrecht ook gebeuren. Maar dat maakt niet uit: ik heb liever dat het een paar jaar duurt en dat het gaat lukken, dan dat de motie voor verder onderzoek morgen al wordt afgekeurd."