Ga naar Content
Noord-Holland

Gerechtshof: oud-burgemeester Bloemendaal moet getuigen in strafzaak raadslid

21 september 2017, 19.45 uur · Aangepast 22 september 2017, 15.40 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

BLOEMENDAAL De vorige burgemeester van Bloemendaal, Ruud Nederveen, moet van het Amsterdamse gerechtshof komen getuigen in de zaak tegen raadslid Marielys Roos. "Ik ben super-, superblij", reageert de politica vanmiddag.

Roos (Hart voor Bloemendaal) verzocht maandag voor het Hof om 17 getuigen te laten horen. Die andere getuigen zijn niet nodig, menen de rechters. Roos beticht Nederveen van het doen van valse aangifte tegen haar. Dat is een strafbaar feit. 

Lees ook: Bloemendaals raadslid roept zeventien getuigen op

Zij is in 2016 veroordeeld (voorwaardelijke taakstraf) omdat zij moedwillig gemeentelijke stukken aan de pers heeft geopenbaard terwijl de burgemeester haar geheimhouding had opgelegd. Het raadslid uit Bennebroek vindt dat die geheimhouding niet rechtsgeldig is. Nederveen zal dit nu aan de rechter-commissaris moeten uitleggen.

Taak als volksvertegenwoordiger
Het gaat om correspondentie waaruit had moeten blijken dat de broers Slewe, in het conflict met de gemeente over hun landgoed Elswoutshoek, ambtenaren zouden hebben bedreigd en geïntimideerd. Na openbaring bleek dit helemaal niet het geval. Roos vindt dat ze haar taak als volksvertegenwoordiger goed heeft uitgevoerd door dit naar buiten te brengen.

Lees ook: Bloemendaals raadslid morgen opnieuw voor rechter na lekken geheime stukken

Zo zijn er andere raadsleden geweest die de informatie openbaar hebben gemaakt aan derden. Vooral raadsleden van D66 en GroenLinks hebben de stukken in brede kring verspreid. Mails van deze raadsleden die dat zouden bewijzen, zijn door het gerechtshof nu ook toegevoegd aan het proces. Daaruit blijkt dat zelfs een columnist van de Volkskrant over de geheim verklaarde stukken bleek te beschikken. Ook staat in die mails dat andere raadsleden zich niet hielden aan een geheimhouding.

Roos is nu dolgelukkig, zei ze vanmiddag. "Nederveen is mijn kroongetuige. Daar draait het om. Bij hem is het begonnen. Ik ben erg verheugd."

Het is onduidelijk wanneer het hoger beroep nu inhoudelijk wordt behandeld. Dat kan maanden gaan duren.